Ukinuti porez na mobilnu telefoniju

Izvor: RTS, 12.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuti porez na mobilnu telefoniju

Ministarstvo ѕa telekomunikacije zatražiće da se ukine dodatni porez na mobilnu telefoniju od 10 odsto. Uskoro, uz "Telekom Srbije", još jedan operater fiksne telefonije, najavljuje ministarka Jasna Matić.

Kada je reč o bežičnoj CDMA fiksnoj telefoniji, koja se koristi u teško pristupačnim naseljima i ruralnim sredinama, Matić je rekla da bi 18. maja trebalo da bude otvaranje ponuda i ako bude više od dve ponude, onda će biti održana javna aukcija.

Novi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << operater za bežičnu CDMA telefoniju moći će postavi mrežu po celoj Srbiji, tamo gde ima interesa, ali sigurno da će ići na one oblasti gde ne postoji dovoljan broj fiksnih linija, i to jeste glavni cilj uvođenja ove tehnologije, objasnila je Matićeva.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije Jasna Matić najavila je da će se to ministartvo založiti za ukidanje dodatnog poreza na mobilnu telefoniju od 10 odsto.

Taj porez, čija je naplata planirana od juna, uveden je radi povećanja prihoda u okviru rebalansa budžeta za ovu godinu, koji je usvojen u Skupštini Srbije 29. aprila.

Matićeva je na stručnom skupu o novim trendovima u razvoju informacionih sistema na Sajmu tehnike u Beogradu istakala i da je sektor informacionih tehnologija prvi osetio posledice svetske ekonomske krize.

"Informacione tehnologije imaju veliki potencijal za razvoj, ali se moraju prepoznati", kazala je ministarka.

Navela je i da brojni poslovi u Vladi Srbije mogu obavljati elektronskim putem čime je moguće smanjiti korupciju.

Još jedan operater fiksne telefonije

Govoreći o budućim planovima na tržištu telekomunikacija, Matićeva je najavila da će Srbija do kraja godine biti donet novi zakon o telekomunikacijama i sigurno ćemo, uz "Telekom Srbije", imati još jednog operatera u fiksnoj telefoniji.

Prvi nacrt zakona o telekomunikacijama biti pripremljen do kraja juna i posle javne rasporave, na jesen bi trebalo da uđe u skupštinsku proceduru, do kraja godine on trebalo da bude usvojen, istakla je Matićeva.

Novi operateri u fiksnoj telefoniji moraju finansirati i pružati univerzalni servis, što je novina, dodavši da je prema direktivi EU univerzalni servis, kao skup osnovnih telekomunikacionih usluga određenog kvaliteta i obima, svaka država mora učiniti dostupnim svima, po prihvatljivim cenama.

"Pri samom smo kraju formulisanja svih dokumenata neophodnih za otpočinjanje tog procesa zajedno sa Republičkom agencijom za telekomunikacije i uključili smo i Ministarstvo finansija i Ministarstvo ekonomije, kako bi smo sve elemente harmonizovali i uskladili sa njima", objasnila je ministarka telekomunikacija.

Usporavanja komunikacija na Internetu

Zamoljena za komentar procene svetskih eksperata da će do 2012. godine doći do usporavanja komunikacija na Internetu zbog preopterećenosti, srpska ministarka telekomunikacija je ocenila da će, ipak neće doći do velikog zagušenja globalne informatičke mreže, jer će taj proces sam sebe generisati i vući unapred.

Komentarišući kako bi to moglo da utiče na Srbiju, Matićeva je rekla da svi globalni trendovi imaju uticaja i na našu zemlju, u menjoj ili većoj meri, a ono što bi Srbija trebalo uradi jeste da uloži u razvoj infrastrukture za Internet komunikacije, kako bi građanima i privredi obezbedili da ima iste uslove za komunikaciju kao i zemlje sa kojima se mi takmičimo na svetskom tržištu.

Kada je reč o infrastrukturi za Internet komunikacije, Matićeva je naglasila da Srbija mora da investira puno u narednom periodu i ukazala da je nesporno da većina zemalja u poslednje vreme puno investira u optičku infrastrukturu i to je trend koji će se sigurno nastaviti.

Srbija bi morala više da ulaže u infrastrukturu za širokopojasni Internet, velike propusne moći, jer je veoma važno da se kompanijama koje posluju kao provajderi, da investiraju i modernizuju svoje usluge, naglasila je Matićeva i dodala da neke od kompanija već imaju svoju optičku mrežu.

Podsetila je da je već podeljeno desetak dozvola kompanijama za pružanje Internet usluga, na osnovu pravilnika koji je donet u novembru 2008. godine i napomenula da je nekoliko kompanije već snizilo svoje cene ili je povećalo protok podataka za istu cenu, ali se efekat liberalizacije tržišta već oseća.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.