Ukinuti porez u mobilnoj telefoniji

Izvor: B92, Tanjug, 13.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuti porez u mobilnoj telefoniji

Beograd -- Ministarka telekomunikacija i informacionog društva Jasna Matić izjavila je da bi porez na mobilnu telefoniju od 10 odsto trebalo ukinuti čim se stvore uslovi.

"To je jedna iznuđena mera koja će sigurno uticati na sporiji razvoj i manje investicija u sektoru mobilne telefonije", kazala je Matićeva.

Porez čija je naplata planirana od juna, uveden je radi povećanja prihoda u okviru rebalansa budžeta za ovu godinu, koji je usvojen u Skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije usvojenog 29. aprila.

Prema rečima ministarke Matić, Vlada Srbije procenila je tada da je porez na mobilnu telefoniju neophodna mera u trenuku kada je kriza bila duboka i kada je delovalo da će dugo trajati.

Postoje naznake oporavka od krize, ali taj oporavak još uvek nije siguran, istakla je Matićeva.

Ona je navela i da je sektor informacionih tehnologija prvi osetio posledice svetske ekonomske krize.

"Informacione tehnologije imaju veliki potencijal za razvoj, ali se moraju prepoznati", kazala je ona.

Podsetimo, pre dva dana ministarka Matić tvrdila je i da uvođenje poreza na mobilnu telefoniju koji treba da se primenjuje od 1. juna neće imati uticaja na visinu cena usluga u toj oblasti.

Vip: Uvođenje poreza od 10 odsto će imati negaitvan uticaj

Član Upravnog odobra kompanije Vip Roland Hajdner je ocenio da će uvođenje takse od 10 odsto na mobilnu telefoniju imati negativan uticaj i za tržište i za graane, pošto mobilnu komunikaciju čini skupljom bez ikakvih prednosti za građane.

"Taksa na mobilnu komunikaciju imaće negativan efekat na ekonomiju pošto će dovesti do smanjenja potencijalnih investicija. U modernom

društvu, kao što je srpsko, telekomunikacije su veoma važne za razvoj i konkurentnost zemlje, a taksa svakako ne ide tome u prilog",

naveo je član UO Vip mobajla zadužen za finansije Roland Hajdner.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.