Uhapšena Elezova grupa

Izvor: RTS, 02.Sep.2009, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšena Elezova grupa

Ministar policije Ivica Dačić i direktor policije RS Uroš Pena najavili nastavak akcije protiv organizovane međunarodne kriminalne grupe. Do sada uhapšeno 24 osobe, a u saradnji sa hrvatskom policijom noćas uhapšena još jedna osoba. Veljović: Neće proći delovanje crnogorskih kriminalnih grupa u Srbiji.

Posle hapšenja organizovane međunarodne kriminalne grupe, koju je predvodio Darko Elez, ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i direktor policije Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srpske Uroš Pena izjavili su da su za sada uhapšene 24 osobe.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da se kroz Srbiju sve manje švercuju narkotici ka zapadnoj Evropi jer su kanali prebačeni u Latinsku Ameriku.

Dačić je najavio mogućnost potpisivanja sporazuma o saradnji na suzbijanju trgovine drogom sa policijama tog regiona.

Rekao je da kriminalne grupe sve manje koriste nekadašnju centralnu maršutu za transport droge koja je išla od Turske, do Bugarske, Makedonije, Kosova i Metohije, preko Srbije za zapadnu Evropu.

Direktor policije Milorad Veljović je rekao da nema informacija da su članovi uhapšene međunarodne kriminalne grupe koju je predvodio Elez umešani u trgovinu narkoticima sa Kosova i Metohije.

Direktor srpske policije Milorad Veljović je rekao da je u saradnji sa hrvatskom policijom u Srbiji noćas uhapšen još jedan član kriminalne grupe - Aleksandar Lučić.

Dačić i Pena su precizirali da je devet osoba uhapšeno u Srbiji, a 15 na teritoriji Bosne i Hercegovine, najavivši da se ta akcija nastavlja.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo uspešnom policijskom saradnjom najavivši spremnost za njenim unapređenjem u borbi protiv organizovanog kriminala.

Dačić je istakao i da su u akciji učestvovali i pripadnici srpske jedinice za finansijske istrage, ukazujući da je to značajno, zbog pokretanja postupka oduzimanja imovine stečne kriminalom.

On je ponovio da se međunarodna kriminalna grupa, koja spada među najorganizovanije, bavila vršenjem najtežih krivičnih dela - ubistvima, švercom narkotika, ucenama, pranjem novca...

Prema njegovim rečima, u akciji, koja je započela decembra prošle godine učestvovali su pripadnici policija Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske i Republike Srpske.

Dačić i Pena izrazili su zadovoljni što tokom trajanja akcije nije "procurela nijedna informacija" o hapšenju koje je juče izvršeno, istovremeno odajući priznanje svima koji su u njoj učestvovali.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije je naveo i da je Elez dobio srpsko državljanstvo 2001. godine, a ne 2006., kako su juče neprecizno objavili pojedini mediji.

On je ukazao i na dobru saradnju sa srpskim specijalnim tužilaštvom za borbu protiv organizovanog kriminala, kao i sa njihovim kolegama u BiH i Republici Srpskoj.

Dačić je najavio i da će u petak u Beogradu boraviti delegacija MUP-a BiH s kojom će zvaničnici MUP-a Srbije imati bilateralne razgovore.

Pena je precizirao da je akcija razotkrivanja te kriminalne grupe u finalnom delu trajala šest meseci a da je od 15 uhapšenih u BiH njih deset uhapšeno u Republici Srpskoj.

"Sasvim sigurno, nova hapšenja se očekuju", rekao je Uroš Pena, dodajući da je od Interpola policiji Republike Srpske već stigao zahtev za dobijanje informacija vezanih za ovaj slučaj.

Direktor srpske policije Milorad Veljović je rekao da nije isključena mogućnost da sinoćnja pucnjava na Obilićevom vencu u Beogradu, u kojoj je dvoje ranjeno, ima veze sa nekom kriminalnom grupom iz Crne Gore.

"Neka operativna saznanja ukazuju na vezu sa tom kriminalnom grupom", rekao je Veljović.

Veljović je istakao da je saradnja sa Crnom Gorom veoma dobra, ali da se mora podići na viši nivo, naročito u razmeni konkretnih informacija i da "neće proći delovanje kriminalnih grupa iz Crne Gore na području Srbije".

Imena uhapšenih

Na teritoriji Republike Srbije slobode su lišeni: Darko Elez iz Sarajeva sa prebivalištem u Beogradu, Vladimir Pandurević iz Sarajeva, sa prebivalištem u Beogradu, Vaso Ljubibratić iz Trebinja, sa prebivalištem u Beogradu, Branko Đurić iz Zvornika, Željko Avram iz Foče, Slobodan Pjevac iz Karlovca, sa prebivalištem u Beogradu, Ratka Močević,supruga Darka Eleza, sa prebivalištem u Beogradu, Miladin Elez, otac Darka Eleza, sa prebivalištem u Beogradu.

Na teritoriji Bosne i Hercegovine lišeni su slobode: Bojan Cvijan iz Sarajeva, Davor Mandić iz Sarajeva, Muhamed Ramić iz Sarajeva, Marko Krajišnik iz Kaknja, sa prebivalištem u Bijeljini, Admir Hodžić iz Sarajeva, Vladan Parađina iz Sarajeva, sa prebivalištem na Palama, Davor Dabić iz Sarajeva, Saša Vladičić iz Foče, sa prebivalištem u Sarajevu, Vladimir Taušan iz Sarajeva, pripadnik Jedinice za podršku MUP-a Republike Srpske Istočno Sarajevo), Dragan Jevtović iz Kasindola, sa prebivalištem u Sarajevu, Marko Božičković iz Sarajeva, Ljubiša Lalović, Granična policija BiH, Branko Kržić, Srđan Krđić i Blaško Furtula.

U saradnji sa Ministarstvom Republike Hrvatske slobode je lišen i Aleksandar Lučić iz Trebinja, sa prebivalištem u Beogradu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.