Uglješi Šajtincu „Zabavnikova” nagrada

Izvor: Politika, 09.Jan.2014, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uglješi Šajtincu „Zabavnikova” nagrada

Roman „Čarna i Nesvet” Uglješe Šajtinca u izdanju „Pčelice” iz Čačka ovogodišnji je, 35. dobitnik nagrade „Politikinog Zabavnika” za najbolje književno delo za mlade objavljeno u 2013. godini.

Žiri u sastavu Ivana Vujić (predsednik), Velja Pavlović, Aleksandar Nikolić i Petar Milatović odluku je doneo većinom glasova. U najužem izboru našle su se i knjige „Zelenbabini darovi” Ivane Nešić (Kreativni centar), „Tajne veštine Marte Smart” Uroša Petrovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (Laguna), „Velike ljubavi malih životinja” Blagoja Rogača (Efekt print), „Mesi i ja” Borivoja Petkovića (Društvo za afirmaciju kulture Presing) i „Traže se pametni detektivi za otkrivanje istorije” Roberta Takariča (Eduka).

U obrazloženju odluke žirija se, pored ostalog, kaže da je „Čarna i Nesvet” jednostavna, dobro vođena priča koja kroz realistične likove budi arhetipska pitanja, priča o ljubavi i dobroti čak i između prirodno neprijateljskih vrsta. Ovo je velika mala knjiga koja ima i takozvanu treću dimenziju i umnogome je nalik ozbiljnom Andersonu...

Nagrada (plaketa i novčani iznos) biće dodeljena 25. januara, na Dan „Politike”.

P. M.

objavljeno: 09.01.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.