Udovički: Reformama do efikasnije uprave

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2014, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovički: Reformama do efikasnije uprave

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovicki izjavila je da je reforma javne uprave neophodna radi evropskog puta Srbije i boljeg života gradana.

Kako je saopštilo to ministarstvo, na jučerašnjoj ministarskoj konferenciji "Jačanje uloge reforme javne uprave u procesu proširenja" u Briselu, Udovički se osvrnula na dosadašnju reformu državne uprave u Srbiji i predstavila planove za naredni period.

Prema njenim rečima, ministri javne i državne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << uprave su nakon konferencije potpisali zajedničku deklaraciju o glavnim principima u ovoj oblasti, a Evropska komisija će meriti njihov napredak.

“Treba nam efikasnija država koja će biti prijatelj i servis gradanima i privredi, umesto da ih mnogo košta i da ih sputava”, rekla je Udovički.

Ona je naglasila da su reforme neophodne ne samo zbog nastavka puta u EU, već i zbog boljeg života građana.

Na konferenciji su predstavljeni principi javne uprave koje je Evropska komisija pripremila u saradnji sa programom SIGMA pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj prema kojima će se ocenjivati napredak zemalja kandidata ka EU u oblasti javne uprave, navedeno je u saopštenju.

Već početkom sledeće godine otpočeće ocenjivanje postignuća u reformi mereno nizom pokazatelja koji su razvijeni u ovu svrhu, što će zahtevati utvrđivanje polaznih vrednosti i merenje napretka uvidom u detaljne statističke i druge podatke.

Inače, reforma javne uprave definisana kao jedan od tri stuba uspeha na putu ka članstvu u EU pored vladavine prava i ekonomskog upravljanja.

Na konferenciji su ministri nadležni za reformu javne uprave iz svih zemalja zapadnog Balkana i Turske govorili o napretku u oblasti reforme javne uprave.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.