U susret Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad starijima (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2022, 13:28

U susret Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad starijima (AUDIO)

U našoj zemlji preovladava staro stanovništvo, a stopa nasilja prema toj populaciji raste, pokazuju istraživanja nadležnih ustanova. Radi širenja svesti o značaju prevencije, Ujedinjene nacije deceniju pred nama proglasile su Dekadom zdravog starenja. S tom idejom je, u susretu Međunarodnom danu borbe protiv nasilja prema starijima, organizovan i skup na kom je bilo reči o zdravlju starijih, sprečavanju diskriminacije i nasilja, kao i značaju edukacije i prevencije.

Institut >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za javno zdravlje Vojvodine prati zdravlje starih, kaže načelnica Centra za promociju zdravlja iz te ustanove Snežana Ukropina, dodajući da je zdravstveno stanje te populacije u Vojvodini lošije nego u ostalim delovima zemlje, a kraći je, kaže, i životni vek. U Južnobačkom okrugu je, kako navodi, zabeleženo više od 50 sumnji na nasilje nad starima.

Zdravo starenje uključuje pravovremeno pružanje podrške starijima, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, kao i učešće u obrazovnim procesima, kaže pokrajinski ombudsman Zoran Pavlović. Vršnjačko nasilje nije samo adolescentsko, kaže on, dodajući da je zdravo i dostojanstveno starenje, pravo svakog građanina. Unapređenje njihovog položaja zadatak je i javnog i civilnog sektora.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima jedan je od povoda da se ukaže na obaveze koje imamo prema njima, a to su, pre svega, obaveze dece prema roditeljima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.