U planu suzbijanje larvi komaraca u celoj Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2019, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U planu suzbijanje larvi komaraca u celoj Srbiji

Suzbijanje larvi komaraca trebalo bi, ukoliko vremenske prilike dozvole, da počne u utorak, 4. juna i trajaće do 31. oktobra i to u svim okruzima u Srbiji, preneo je RTS.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije sa groznicom Zapadnog Nila, suzbijanje larvi komaraca planirano je u 99 opština, u svih 17 okruga u Srbiji.

Sprovođenje sistematskog suzbijanja larvi i odraslih formi komaraca jedan je od vidova prevencije groznice Zapadnog Nila.

Preliminarni monitoring >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << počeo je 23. maja u deset okruga, a na suzbijanju larvi komaraca biće angažovana sva raspoloživa sredstva.

"Procenjeno je da u ovom momentu na teritoriji Srbije ima negde oko 60.000 hektara koje treba tretirati", rekao je šef tima za monitoring i kontrolu suzbijanja komaraca Miodrag Rajković.

Naveo je da imajući u vidu ovako nepovoljne vremenske situacije, česte padavine, velike naplavine pored reka, jezera i po poljoprivrednim površinama, očekuje se da će ta površina biti sigurno za 25 odsto veća.

"To znači negde oko 75.000 hektara", dodaje Rajković.

Uz sistematsko suzbijanje larvi i odraslih formi komaraca, koje sprovode ovlašćene stručne službe, najefikasniji način prevencije groznice Zapadnog Nila je sprečavanje uboda komaraca.

Treba izbegavati boravak na području sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare, koristiti zaštitna sredstva tokom boravka u prirodi, a u zatvorenom prostoru postaviti mreže na prozore i koristiti preparate koji odbijaju insekte, poput tableta i tečnosti.

Simptomi bolesti Zapadnog Nila nastaju od tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.