U Tel Avivu održan 20. protest protiv reforme pravosuđa

Izvor: Beta, 20.Maj.2023, 23:26

U Tel Avivu održan 20. protest protiv reforme pravosuđa

Veliki broj Izraelaca izašao je danas na ulice Tel Aviva, 20. subotu zaredom, u znak protesta protiv plana reforme pravosudnog sistema vlade Benjamina Netanjahua.Demonstranti su nosili transparente sa natpisima "Bibi, neprijatelj demokratije" i "Ministar zločina". Bibi je nadimak Netanjahua.Policija nije dala podatke o broju učesnika protesta, koji su počeli u januaru pošto je Netanjahuova vlada, jedna od najviše desničarskih u istoriji Izraela, objavila plan reforme pravosuđa.Prošle subote je na skupu bilo manje ljudi jer je protest održan u pozadini nasilja između Izraela i palestinskih oružanih pokreta u Pojasu Gaze. U tom nasilju su stradala 34 Palestinca i jedna Izraelka. Petodnevno nasilje završeno je posle prekida vatre.Pristalice plana reforme, kojim će se oslabiti Vrhvoni sud i ograničiti sudski nadzor zakona i vladinih odluka, kažu da je neophodan kako bi se povratila moć izabranih poslanika.Protivnici upozoravaju će se tako narušiti osetljivi sistem kontrole i ravnoteže vlasti.Predsednik Izraela Isak Hercog već mesec dana pregovara sa predstavnicima vlasti i opozicije kako bi se postigao kompromis o toj reformi.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

HILJADE DEMONSTRANATA NA ULICAMA! Još jedan masovni protest u Izrealu zbog predloga o reformi pravosuđa (FOTO)

Izvor: Blic, 21.Maj.2023, 00:52

Hiljade građana demonstriralo je i danas širom Izraela protiv vladajuće koalicije premijera Benjamina Netanijahua zbog predloga o reformi pravosuđa. Glavni skup održan je u Tel Avivu, a druge manje demonstracije organizovane su širom zemlje, u kampanji protesta koja ne jenjava ni nakon skoro pet...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.