U Kraljevu se još trese, proglašeno vanredno stanje

Izvor: Vesti-online.com, 03.Nov.2010, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kraljevu se još trese, proglašeno vanredno stanje

Još jedan jak udar zemljotresa, jačine 2,8 stepeni po Rihteru, pogodio je Kraljevo jutros oko 9.25 sati. Posle potresa većina Kraljevčana izašla je iz svojih kuća i trenutno su na ulicama, a okružni, opštinski i gradski štabovi civilne zaštite proglasili su vanredno stanje na području grada.

Najnoviji potres bio je 20. po redu u seriji otkako je prvi i najači protresao Kraljevo rano jutros u 1:56. Do 10.20 časova bilo je više od 25 naknadnih potresa.

Osim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << što je proglašeno vanredno stanje, formirane su stručne komisije koje će obilaziti teren radi snimanja stanja nakon noćašnjeg zemljotresa koji je pogodio taj grad. Inače,

jutros su u Kraljevu zbog oštećenja svih prodavnica u njima prodavani samo hleb i mleko, što dovoljno svedoči o ozbiljnosti situacije.

Gradonačelnik Ljubiša Simović je novinarima rekao da stručne komisije čine pravnici i inženjeri, ali je on, ipak, pozvao građane da svojim mesnim kancelarijama što pre prijave one objekte za koje se procenjuje da u njima nije moguće zanoćiti kako bi im se blagovremeno obezbedio smeštaj.

U pomoć su pritekli građevinski inženjeri iz Raške i Vranjačke Banje kako bi se posao utvrđivanja oštećenosti objekata što pre obavio. Simović je rekao da struje nema na teritoriji jedne četvrtine grda, a vodosnabdevanje je uglavnom normalno osim, u manjim delovima i u pojedinim zgradama.

Od javnih ustanova najveće oštećenje pretrpeo je Zdravstveni centar i Zavod za javno zdravlje, pa se, prema rečima direktora dr Aleksandara Macana, od jutros ispravnost vode ispituje u Čačku. Prema njegovim rečima, očekuje se da iz Beograda stigne mobilna ekipa Gradskog zavoda Beograda.

Gradonačelnik je građanima zahvalio na primerenom ponašanju s obzirom na to da tokom noći nije bilo panike i sve je prošlo bez ikakvih incidenata. On je građane pozvao da tako ostane i u narednim danima.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević, koji se nalazi u Kraljevu, je rekao da su ga zdravstveni radnici u tom gradu da je posle zemljotresa jedna građanka primljena sa težim povredama u bolnicu, ali da nije životno ugrožena.

Ministar je rekao da je više desetina građana zbrinuto u zdravstvenim ustanovama i vraćeno kući na kućno lečenje. Milosavljević je istakao da su u pomoć odmah pristigli Zavodi za javno zdravlje iz Čačka i Kruševca, tako da se uzorci vode iz vodovoda šalju na analize u laboratoriju u ta dva grada.

"Takođe su krenule mobilne epidemiološtke ekipe iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, koji je uspostavio 24 časovno dežurstvo i mobilisao je mrežu zavoda koji će o aktivnostima redovno obaveštavati javnost", rekao je ministar.

On je dodao da je značajno oštećena zgrada kraljevačkog Doma zdravlja, zgrada bolnice na mnogim delovima, ali ne tako ozbiljno, a došlo je do pucanja vodovodnih cevi i do poplave jednog dela porodilišta, ali su bebe bezbedne i evakuisane su u okviru zgrade kraljevačke bolnice.

"U pojedinim delovima grada trenutno nema vode, telefonske veze su u prekidu i fiksne i mobilne telefonije, tako da se teško uspostavlja međusobni kontakt unutar grada", kazao je Milosavljević.

U Kraljevu nije bilo kriminalnih radnji, kao što su pljačke prodavnica i stanova, iako je taj grad noćas bio u vanrednoj situaciji pogođen teškim zemljotresom, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Građani nisu prijavili policiji nijedno krivično delo, ali kako je to uvek moguće, pored pripadnika vatrogasnih i spasilačkih jedinica, na licu mesta su bili su i pripadnici Žandarmerije i Uprave policije, rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija.

Oni su tamo poslati upravo iz razloga da se spreče eventualna izvršenja krivičnih dela u uslovima kada je pažnja usmerena na neka druga egzistencijalna pitanja, naglasio je ministar.

"Očigledno da u tom periodu niko nije ni zaključavao stanove pre nego što je izašao na ulicu", dodao je Dačić objašnjavajući da je tokom noćašnje posete tom gradu video ljude koji su noć proveli bukvalno na ulici.

"Ujutru u sedam sati, kada sam krenuo nazad za Beograd, video sam decu koja idu u školu. To je potpuno jedna različita atmosfera i različita percepcija svih tih događaja. Možda taj kraj nije očekivao tako jak zemljotres i ono što je još zanimljivo, zemljotres se jače osetio ka Beogradu nego južno od Kraljeva", napomenuo je ministar.

On je ponovio da je u zemljotresu koji je rano jutros pogodio šire područje Kraljeva poginuo bračni par Natalija i Siniša Stašić u naselju Grdica, dok je njihov sin koji je spavaou porodičnoj kući u prizemlju ostao nepovređen.

Lakše je povređeno oko 50 osoba, kojima je ukazana pomoć u kraljevačkom Kliničkom centru, rekao je Dačić i naveo da većih oštećenja kuća i imovine nema osim što su na nekim kućama popucali krovovi.

On je rekao da su na terenu posebne komisije koje će procenjivati štetu, kao i da li građani mogu da se vrate u kuće koje su oštećene tokom zemljotresa.

Ministar je rekao da su noćas na terenu bili specijalni timovi MUP-a Srbije za spašavanje ispod ruševina, ali da, na svu sreću, za njihovom intervencijom nije bilo potrebe jer niko nije bio zarobljen pod ruševinama.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.