U BiH jutros mirno, požari ugašeni

Izvor: B92, 08.Feb.2014, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U BiH jutros mirno, požari ugašeni

Sarajevo -- U Sarajevu jutros mirno, oko zgrade Kantona Sarajevo i Predsedništva BiH vatrogasci i radnici gradske čistoće rade na saniranju posledica jučerašnjih protesta.

Gradski saobraćaj je ovog jutra u funkciji.

Na zgradi Kantona Sarajevo i Predsedništva BiH pričinjena je velika šteta u požaru koji su tokom protesta zapalili demonstranti. Izgorelo je i nekoliko vozila, javlja Fena.

Iz zgrade Kantona Sarajevo i jutros se vidi dim od jučerašnjeg požara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su tokom protesta zapalili demonstranti.

"Požar je uglavnom ugašen, ali još ima intervencije u zgradi. Razlog za to je stara gradnja zgrade", izjavio je za Fenu dežurni dispečer Vatrogasne brigade Kantona Sarajevo.

Oko zgrade Kantona Sarajevo nalazi se veći broj vatrogasnih vozila.

Požar u zgradi Predsedništva BiH, koja je takođe bila na meti demonstranata, ugašen je.

Područje oko zgrade Kantona Sarajevo i Predsedništva BiH, mestu jučerašnjih protesta, ograđeno je žutom trakom.

U bolnicama širom BiH primljeno je preko 200 povređenih građana i policajaca.

Uhapšen predsednik Unije sindikata i oko 30 demonstranata

Predsednik Unije nezavisnih sindikata Federacije BiH Josip Milić uhapšen je noćas posle nasilnog protesta u Mostaru u kome su uništena i zapaljena sedišta gradskih i županijskih institucija, kao i zgrade SDA i HDZ-a BiH.

"Kako smo obavešteni, noćas desetak minuta posle ponoći policajci su iz stana odveli profesora Josipa Milića, predsednika Unije nezavisnih sindikata Federacije BiH. Kada se poslednji put javio na mobilni telefon, dvadesetak minuta posle toga, rekao je da je uhapšen. Od tada mu je telefon isključen", navedeno je u saopštenju Unije nezavisnih sindikata Federacije BiH, koje su preneli lokalni mediji.

Pretpostavlja se da je Milić uhapšen zbog jučerašnjeg protesta u Mostaru, dodaje se u saopštenju i ističe da Unija nezavisnih sindikata Federacije BiH nije bila organizator protesta, iako je Milić do sada organizovao najviše sindikanih protesta ispred zgrade Vlade HNŽ-a.

"Ovo je jasna poruka kako je, uz zloupotrebu obaveštajno-policijskih državnih institucija, HDZ spreman da stavi u zatvor sve protivnike", piše u saopštenju za javnost Unije nezavisnog sindikata Federacije BiH.

Fena je nezvanično saznala da je policija do sada uhapsila oko 30 demonstranata.

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić ocenio je da se u Bosni i Hercegovini dešavaju protesti kao rezultat 17 godina loše vlasti.

U nemirima pred Vladom Kantona Sarajevo i zgradom Predsedništva Bosne i Hercegovine povređena su 144 policajca, od kojih 12 teže. Šest je zadržano na bolničkom lečenju, saopštio je sindikat policije.

Na društvenoj mreži Fejsbuk pojavile su se dve grupe iz Hrvatske koje pozivaju građane na proteste u toj zemlji.

Mnoge Sarajlije su bile jutros ogorčene zbog paljenja zgrada, iako kako su rekli podržavaju proteste. Kako Sarajevo izgleda danas pogledajte OVDE.

Mirno i u Tuzli i Mostaru

Dan posle eskalacije socijalnih protesta u Federaciji BiH, na ulicama Tuzle situacija je mirna i pod kontrolom kantonalne policije, problema nema ni u Mostaru gde je u toku uviđaj na oštećenim mestima, a u Zenici grupa građana preko društvene mreže poziva sugrađane na čišćenje grada.

U nasilnim protestima u Mostaru su devastirana i zapaljena sedišta gradskih i županijskih institucija, zgrade SDA i HDZ-a BiH, uništavana vozila, gradski objekti...

U Mostaru je 38 privedenih, od kojih je pet zadržano, rekao je portparol lokalne policije Srećko Bošnjak i dodao da povređenih nije bilo.

Neverovatan haos na zeničkim ulicama doneo je totalni nered, neuredne ulice, trgove i korita reka, pa je jedna neformalana grupa, preko društvene mreže, pozvala sve građane Zenice da danas izađu na ulice, ali ovaj put kako bi očistili svoj grad od smeća i stakla.

Grupa, koja se odaziva na ime "Očistimo ulice Zenice" poziva sugrađane da pokupe deo tuđih ili svojih izliva gneva u kojem je masa neodgovorno uništila deo grada razbijajući, paleći, napadajući policiju..i pobedi huliganizam u kojem se najveće zlo broji sa osamdesetak povređenih sugrađana, s obe strane barikade, prenosi Fena.

"Budući da će se sigurno pojaviti neki filozofi koji će reći da je vlast dužna to da uradi, napominjemo da je Vlada ZDK podnekla kolektivnu ostavku", navedeno je u pozivu građanima, na koji se već odazvala veća grupa mladih.

Iz Tuzle, odakle su u sredu i krenuli protesti građana nezadovoljnih lošim standarom i ponašanjem političke elite, potom se proširili i na druge bosansko-hercegovačke gradove, danas je upućen proglas radnika i građana u kojem se kaže da su ljutnja i nagomilani bes bili uzroci nasilnog ponašanja i ističe da je odnos vlasti doveo je do toga da ljutnja i bes eskaliraju.

Sada, u ovoj novoj situaciji ljutnju i bes želimo da usmerimo na izgradnju produktivnog i korisnog sistema vlasti, naglašeno je u saopštenju koje prenose lokalni mediji.

Tako se u proglasu zahteva održavanje javnog reda i mira u saradnji građana, policije i civilne zaštite, kako bi se izbeglo bilo kakvo kriminalizovanje, politizovanje i bilo kakva manipulacija protestima.

Dan nakon nasilnih protesta mirno je i u Sarajevu - oko zgrade Kantona Sarajevo i Predsedništva BiH vatrogasci i radnici gradske čistoće rade na saniranju posledica protesta, a gradski saobraćaj je u funkciji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BiH: Građani traže ostavke i formiranje nestranačkih vlada

Izvor: Studio B, 08.Feb.2014

Protest ispred Predsedništva BiH u Sarajevu završen je nešto pre 20 časova...Građani koji su blokirali saobraćaj u toj glavnoj ulici u centru grada su se povukli, tako da se saobraćaj sada odvija normalno...Pre odlaska oni su pozvali građane da se sutra ponovo okupe ispred Predsedništva BiH...Oko...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.