U Beogradu teža gradska kasa

Izvor: Mondo, 11.Okt.2018, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beogradu teža gradska kasa

Odbornici beogradskog parlamenta usvojili su danas rebalans budžeta, kojim su predviđeni prihodi od 105,8 milijardi dinara, što je za oko dve milijarde više u odnosu na prethodno predviđene prihode od 103,7 milijardi dinara.

Foto: MONDO/Petar Stojanović

Obrazlažući predlog rebalansa, zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da su prihodi veći zahvaljujući porezu na zarade, većim doprinosima za gradsko građevinsko zemljište, ali i dobiti gradskih preduzeća.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Istovremeno, ukazao je da se povećava budžet za socijalna izdvajanja, koji će sada iznostiti 6,5 milijardi dinara, da su predviđena sredstva za subvencionisanje boravka dece u vrtićima, kao i za porodilje.

Gradonačelnik ima puno posla

Na primedbe o odsustvu gradonačelnika Zorana Radojičića sa sednice, reagovao je pomoćnik Andreja Mladenović je rekao da je gradonačelnik do sada bio na svim sednicama. Dodao je da je gradonačelnik juče doputovao iz Kazahstana, gde je boravio kao deo državne delegacije, a jutros bio na otvaranju Lidla, te da će se možda i pojaviti danas u gradskom parlamentu. "Kada na to upozorava neko ko je skoro pet godina bio gradonačelnik, a nije našao za shodno da se pojavi na tri sednice, onda to ne može da se prećuti", rekao je Mladenović i dodao da je tada budžet obrazlagao pomoćnih sekretara za finansije.

Vesić je rekao da je budžet realan i restriktivan, ali i u uravnotežen, te naveo da je dug zatečen od prethodne gradske vlasti bio 1,2 milijarde evra, kao i da je 2009. godine, primera radi, osnovni budžet predvideo 71 milijardu dinara prihoda, a rebalans 67 milijardi dinara.

Odbornička grupa Građanski blok 381 nije podržala predlog rebalansa, jer prema rečima Pavla Grbovića, iako se ne može reći da ništa nije pozitivno, negativni delovi pretežu.

Između ostalog, zamerio je što su, kako kaže, za kongresnu firmu Sava Centar predviđene subvencije, iako to preduzeće beleži gubitke.

Kritikovao je i što se, tvrdi, enormna sredstva opredeljuju za javna preduzeća, dok se smanjuju sredstva za oblast zdravstva, koja su smanjena za 51 milion dinara i iznose samo 0,67 odsto ukupnih budžetskih sredstava.

Šef grupe odbornika iz redova Saveza za Srbiju, Dragan Đilas, rekao je da je "došlo vreme da se on i Vesić slože oko nečega, što je važan dan za skupštinu", a u vezi sa tim da od budžeta i rebalansa nema važnije odluke, ali je baš zato zamerio što gradonačelnik Beograda nije prisutan na sednici.

"Videćete - bolje radim, nego što govorim"

Na Vesićevu opasku da je budžet grada 2009. godine bio 71 milijardu dinara, a da je ove godine bilo predviđeno 103 milijarde, Đilas je rekao da je to isti budžet kada se pretvori u evre, s obzirom na kurs tada i sada.

Rekao je da je malo izdvajanja za investicije, te da je ovo budžet potrošnje, a ne investicija.

"Predviđeno je za investicije 103 miliona evra, a deficit je 70 miliona. Za investicije je 2012. godine bilo predviđeno 200 miliona, a deficit 45 miliona evra", rekao je Đilas.

Beograd povećao budžet 2018: Nikom se ne duguje ništa

Rekao je i da će planirana obnova ulica Cara Duša, Džordža Vašingtona i 27. marta, koštati više od obnove Bulevara kralja Aleksandra, iako su, kaže, te tri gradske saobraćajnice u zbiru kraće od Bulevara.

Naveo je i da je 2012. godine za troškove gradskih čelnika budžetom bilo izdvojeno 45 miliona dinara, a da je danas ta cifra 174 miliona dinara.

Vesić je replicirao, rekavši da je Đilas uništio Beograd, ostavio dugove i da je sramota da takav čovek sada nekome drži lekciju.

Kada je reč o obnovi Ulice cara Dušana, Džordža Vašingtona i 27. marta, poručio je da se pre završetka tendera, ne može znati koliko će koštati, a da je Đilas za rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra uzeo ponudu šest miliona evra skuplju.

Naveo je da su investicije sadašnje vlasti realne i da je budžetski deficit 9,19 odsto što je, dodao je, u okviru ono što vlada i Fiskalni savet dozvoljavaju.

Usvojena je i odluka o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu kompanije JAT tehnika.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Rasprava oko štednje u BG, ipak, usvojen rebalans budžeta

Izvor: B92, 11.Okt.2018

Odbornici gradskog parlamenta usvojili su rebalans gradskog budžeta, kojim su predviđeni prihodi od 105,8 milijardi dinara. To je za oko dve milijarde više u odnosu na prethodno predviđene prihode od 103,7 milijardi dinara.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.