Tužilaštvo u Osijeku: Nema osnova za gonjenje Purde

Izvor: Beta, 20.Jan.2011, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo u Osijeku: Nema osnova za gonjenje Purde

ZAGREB, 20. januara 2011. (Beta) - Tužilaštvo u Osijeku saopštilo je u četvrtak da neće tražiti izručenje hrvatskog veterana Tihomira Purde koga Srbija tereti za ratne zločine 1991. godine, jer je utvrdjeno da nema osnova za pokretanje krivičnog gonjenja.

Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku je na svojoj internet stranici objavilo da je posle uvida i istražnih radnji utvrdilo da nema osnova za preduzimanje krivičnog postupka protiv Tihomira Purde.

Purda je uhapšen 5. januara na granici Hrvatske s BiH na osnovu poternice Srbije, a nalazi se u ekstradicionom pritvoru u Zenici.

"Kako ne postoji zakonska osnova za pokretanje krivičnog gonjenja u Republici Hrvatskoj, tako Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku neće tražiti izručenje Tihomira Purde o čemu je uz dostavljanje rezultata sprovedenog uvida i istražnih radnji obavešteno Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije", piše u saopštenju.

Podseća se da je to tužilaštvo, na osnovu Sporazuma srpskog i hrvatskog tužilaštva o saradnji u gonjenju počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, dobilo kopiju spisa protiv Tihomira Purde zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika.

Srbija je ranije najavila da će tražiti Purdino izručenje ukoliko to ne učini Hrvatska.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužilaštvo u Osijeku: Nema osnova za gonjenje Purde

Izvor: NaDlanu.com, 20.Jan.2011

ZAGREB, 20. januara 2011. (Beta) - Tužilaštvo u Osijeku saopštilo je u četvrtak da neće tražiti izručenje hrvatskog veterana Tihomira Purde koga Srbija tereti za ratne zločine 1991. godine, jer je utvrđeno da nema osnova za pokretanje krivičnog gonjenja. Županijsko državno tužilaštvo...

Nastavak na NaDlanu.com...

Srbija će već sutra tražiti izručenje Purde?

Izvor: Blic, 20.Jan.2011

BEOGRAD/ZAGREB - Srbija će već sutra od Bosne i Hercegovine tražiti izručenje Purde, nezvanično saznaje B92...Ministarka pravde Snežana Malović ranije je najavila da će Beograd u zakonskom roku zatražiti ekstradiciju Purde, ako Hrvatska to ne učini...Hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković...

Nastavak na Blic...

BOŠNJAKOVIĆ: NEMA USLOVA ZA IZRUČENJE PURDE SRBIJI

Izvor: Kurir, 21.Jan.2011, 01:23

ZAGREB - Hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković izneo je u četvrtak veče mišljenje da nema uslova za izručenje Tihomira Purde Srbiji, reagujući na saopštenje županijskog tužilaštva u Osijeku da neće tražiti izručenje Purde iz BiH jer ne postoji zakonska osnova za preduzimanje krivičnog...

Nastavak na Kurir...

Hrvatska neće Purdu, Srbija na potezu

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jan.2011

Srbija ima rok do 23. januara da zatraži ekstradiciju Tihomira Purde, pošto Hrvatska neće tražiti njegovo izručenje od Bosne i Hercegovine. Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku je posle ispitivanja svedoka zaključilo da nema osnova za krivično gonjenje Purde.

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.