Srbija će već sutra tražiti izručenje Purde?

Izvor: Blic, 20.Jan.2011, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će već sutra tražiti izručenje Purde?

BEOGRAD/ZAGREB - Srbija će već sutra od Bosne i Hercegovine tražiti izručenje Purde, nezvanično saznaje B92.

Ministarka pravde Snežana Malović ranije je najavila da će Beograd u zakonskom roku zatražiti ekstradiciju Purde, ako Hrvatska to ne učini.

Hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković izneo je večeras mišljenje da nema uslova za izručenje Tihomira Purde Srbiji, reagujući na saopštenje županijskog tužilaštva u Osijeku da neće tražiti izručenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Purde iz BiH jer ne postoji zakonska osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja u Hrvatskoj.

"Stekli su se uslovi da Srbija revidira svoje odluke oko Tihomira Purde", izjavio je Bošnjaković, za Dnevnik Nove TV, napominjući da je županijsko tužilaštvo saslušalo velik broj svedoka i na temelju iskaza, ali i drugih radnji, nije utvrđena sumnja da je Purda počinio ikakav zločin.

"U svakom slučaju, bar po meni, nema uslova za njegovo izručenje" Srbiji, izjavio je Bošnjaković i najavio da će razgovarati sa ministarkom pravde Malović i učiniti sve da se "ta priča što pre završi".

On je objasnio da hrvatsko državno tužilaštvo ne može pokretati krivični postupak jer nema sumnje da je Purda počinio zločin, a ako nema postupka "onda se ne može ni tražiti izručenje" Hrvatskoj.

Županijsko tužilaštvo u Osijeku danas je saopštilo da nema osnova za preduzimanje krivičnog postupka protiv Tihomira Purde, zbog čega od Bosne i Hercegovine neće tražiti njegovo izručenje, o čemu je informisano Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

Nakon sprovedenih istražnih radnji utvrđeno je da nema osnova za preduzimanje krivičnog postupka protiv Tihomira Purde, navelo je tužilaštvo u Osijeku.

"Prema Sporazumu o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, sklopljenom između državnog tužilaštva Hrvatske i tužilaštva za ratne zločine Srbije, županijsko tužilaštvo u Osijeku primilo je kopije krivičnog spisa protiv hrvatskog državljanina Tihomira Purde zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika", navodi se u saopštenju objavljenom na Internet stranici državnog tužilaštva.

"Na osnovu podataka i tvrdnji iz dostavljenog spisa provedene su istražne radnje ispitivanja svedoka pred županijskim sudovima u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci, a što je obuhvatilo ispitivanje tridesetak osoba i prikupljanje raspoložive dokumentacije. Na osnovu prikupljenih podataka i dokaza ne proizlazi osnovana sumnja da bi Tihomir Purda i druge osobe, protiv kojih je u toku istraga pred tužilaštvom za ratne zločine Srbije zbog krivičnog dela ratnog zločina na štetu ranjenika, počinile to krivično delo", ističu u tužilaštvu.

U saopštenju je precizirano da županijsko tužilaštvo u Osijeku neće tražiti izručenje Purde pošto ne postoji zakonska osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja u Hrvatskoj i da je o tome informisano i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

Purda je u pritvoru u Zenici od 5. januara kad je na osnovu poternice iz Srbije uhapšen na graničnom prelazu Orašje pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu. Određen mu je pritvor od 18 dana, što je rok koji je ostavljen Srbiji za dostavljanje zahteva za izručenje i potrebne dokumentacije.

Srbija je još 2007. godine raspisala poternicu za Purdom, ali i još dva hrvatska vojnika zbog sumnje da su u novembru 1991. pucali u ranjene vojnike i dva ubili, dok je treći umro u bolnici. Hrvatske vlasti su sve vreme imale tu poternicu, ali nisu reagovale.

Muselimović: Ponovo ću tražiti puštanje Purde iz pritvora

Mostarski advokat Josip Muselimović, koji u BiH zastupa Tihomira Purdu, izjavio je danas da će od suda BiH ponovo zatražiti da se njegov klijent pusti iz ekstradicionog pritvora.

Muselimović je ocenio da odluka državnog tužilaštva Hrvatske da pravosudnim vlastima BiH ne podnese zahtev za Purdino izručenje može ozbiljno da zakomplikuje situaciju.

"Sutra ću svakako podneti zahtev za puštanje Tihomira Purde iz ekstradicionog pritvora, u kojem se nalazi od 5. januara", kazao je Muselimović, ističući da je za 21. januar već ranije bilo zakazano saslušanje Purde pred Tužilaštvom BiH povodom optužbi koje mu na teret stavlja srpsko pravosuđe, javila je Hina.

Prema njemu, Purda bi u sadašnjim okolnostima morao da bude pušten na slobodu 23. januara u 18 sati ako do tada iz Srbije u Sarajevo ne stigne formalan zahtev za njegovo izručenje, uz propratnu dokumentaciju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.