Tužilac traži blažu kaznu za Berluskonija

Izvor: Blic, 30.Jul.2013, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac traži blažu kaznu za Berluskonija

Italijanski javni tužilac zatražio je danas da Kasacioni sud potvrdi jednogodišnju kaznu zatvora bivšem premijeru Italije Silviju Berluskoniju, koja mu je izrečene zbog utaje poreza, ali da mu umanji kaznu zabrane bavljenja javnom funkcijom, sa pet na tri godine.

Od presude Kasacionog suda, najviše sudske instance u Italiji, mogla bi da zavisi sudbina, po mišljenju mnogih analitičara, nestabilne italijanske vlade.

Petočlano sudsko veće danas je salušalo argumente >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u ovom postupku, a Berluskonijev advokat se novinarima obratio tokom pauze, nakon dvoipočasovnog saslušanja.

Budući da je Berluskoni član Senata, čak i ako ga sud proglasi krivim, zabrana obavljanja javnih dužnosti zavisi od glasanja u tom telu, što bi moglo da potraje nedeljama ili mesecima.

Berluskoni je prošle godine prvo osuđen na četiri godine zatvora i tri godine zabrane vršenja javne funkcije, ali je sud ubrzo nakon toga preinačio zatvorsku kaznu na godinu dana zatvora.

Sud je odlučio da bivšem premijeru smanji zatvorsku kaznu na osnovu Zakona o amnestiji iz 2006. godine, koji je donet da bi se smanjila prenatrpanost italijanskih zatvora.

Berluskoni je ranije izjavio da bi radije otišao na izdržavanje zatvorske kazne, umesto da služi kaznu radom u nekoj javnoj službi.

On je naglasio da, takođe, neće iskoristiti mogućnost italijanskog zakona da izdržava kaznu u kućnom pritvoru, kako je predviđeno za prestupnike u poznim godinama.

"Skoro da imam 78 godina i trebalo bi da imam pravo na kućni pritvor, ali ako me proglase krivim, ići ću u zatvor", naveo je lider desnog centra.

Suđenje Berluskoniju je počelo pre sedam godina. Optužnica je koncentrisana na poslovanje njegove medijske kompanije "Mediaset" i tereti Berluskonija da je veštački naduvavao cene prava na distribuciju filmova kako bi izbegao plaćanje poreza.

Berluskonijeve of-šor kompanije prodavale su filmove njegovoj firmi "Mediasetu" po navodno mnogo većoj ceni, ali nisu plaćale porez, a novac je, prema optužnici, prebacivan u ilegalne fondove.

On je odbacio te optužbe i tvrdi da je previše bio zauzet političkom karijerom da bi se bavio pitanjima kao što su prava na distribuciju filmova. "Bio sam premijer u vreme kad je navodno izvršeno krivično delo, šta sam ja mogao da znam o ugovorima na pravo distribucije".

Berluskoni, koji je osnovao "Mediaset" 1970. godine, a danas u njoj ima 38,6 odsto vlasništva, tvrdi da je žrtva progona levičarski orijentisanih sudija.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tužilac traži blažu kaznu za Berluskonija

Izvor: Mondo, 30.Jul.2013

Italijanski tužilac zatražio je da Kasacioni sud potvrdi jednogodišnju kaznu zatvora Silviju Berluskoniju, koja mu..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.