Tusk: Nije bilo razgovora o podeli Ukrajine

Izvor: RTS, 24.Okt.2014, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk: Nije bilo razgovora o podeli Ukrajine

Budući predsednik Evropskog saveta Donald Tusk demantovao je tvrdnje da mu je dok je bio premijer Poljske tadašnji premijer Rusije Vladimir Putin predlagao da dve zemlje podele Ukrajinu.

Buru sa izjavom američkom magazinu Politiko o predlogu podele, navodno tokom susreta u četiri oka između Donalda Tuska i Vladimira Putina 2008. godine, izazvao je početkom sedmice bivši dugogodišnji šef poljske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << diplomatije, a sada predsednik poljskog parlamenta Radoslav Šikorski, prenosi Beta.

"Ni na jednom od mojih susreta sa Putinom takav predlog nije pomenut. Susreta u četiri oka sa Putinom 2008. u Moskvi nije bilo, samo susret uže delegacije od četiri do pet osoba", rekao je Tusk poljskom radiju Tok FM.

Bivši premijer koji je stajao na čelu poljskih vlada od 2007. godine naglasio je da pre šest godina Ukrajina uopšte nije bila tema rusko-poljskih razgovora a da su glavni bili razgovori o privrednoj saradnji.

Intervju Šikorskog kojim je američki magazin dokazivao da je već tada ruski predsednik imao plan podele Ukrajine i pokušavao da u to uvuče i Poljsku, poigravajući se starim velikopoljskim imperijalističkim snovima ođeknula je u Varšavi i regionu kao bomba.

Iako je izjavu Šikorski odmah dva puta delimično a na kraju i potpuno demantovao, poljska opozicija predala je na glasanje zahtev da se smeni sa čela Sejma.

"Šikorski je jedan od najsposobnijih političara poslednje dve decenije i nesrećni intervju nije precrtao njegova dostignuća. Ako na jedan tas stavim to što je postigao a na drugi ono što je pokvario, definitivno će prevagnuti tas pozitivnog", rekao je Tusk koji na funkciju predsednika Evropskog saveta stupa 1. decembra.

Tusk je dodao da je time što je sam Šikorski priznao da takvog susreta nije bilo i da ga je pamćenje prevarilo a da je Putin o Ukrajini kao veštački skrpljenoj od teritorija nekoliko država govorio kasnije, javno na samitu NATO u Bukureštu, Time je na aferu stavljena tačka, reko je Tusk.

"Lično bi mi bilo žao kada bi ta afera i nesretna izjava doveli pod znak pitanja karijeru Šikorskog", rekao je Tusk poljskom radiju.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Putin EU: Nemate alternativu

Izvor: B92, 24.Okt.2014

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ne očekuje da će evropske zemlje prestati da kupuju prirodni gas od Rusije, budući da nemaju realnu alternativu..."Možete li zamisliti da će se to dogoditi po želji naših partnera u Evropi? Jedva mogu zamisliti to", rekao je Putin tokom sastanka sa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.