Turska povukla ambasadora iz Švedske

Izvor: Blic, 11.Mar.2010, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska povukla ambasadora iz Švedske

Turska je večeras povukla svog ambasadora iz Švedske i otkazala sastanak između dve zemlje, nakon što je švedski parlament usvojio rezoluciju u kojoj se masakr nad Jermenima 1915. godine u Prvom svetskom ratu karakteriše kao genocid.

Ovaj postupak dolazi samo sedam dana nakon što Ankara povukla svog diplomatskog predstavnika iz Sjedinjenih Američkih Država, jer je Odbor za spoljnu politiku Predstavničkog doma američkog Kongresa usvojio sličnu rezoluciju.

"Snažno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osuđujemo usvojenu rezoluciju, koja je doneta iz političkih kalkulacija. To nije u skladu sa bliskim prijateljstvom naše dve zemlje. Povući ćemo našeg ambasadora na konsultacije", rekao je turski premijer Tajip Erdogan dodajući da je otkazao samit Turska-Švedska, zakazan za 17. mart.

Usvajanje rezolucije u švedskom parlamentu odlučio je samo jedan glas, jer je 131 poslanik bio za, a 130 protiv. Ostalih 88 poslanika bili su odsutni.

Švedska je članica Evropske unije i jedna od najjačih pristalica da Ankara uđe u EU, dok su SAD snažan zapadni saveznik Ankare.

Pitanje masakra u Jermeniji veoma je osetljivo u Turskoj, koja prihvata da je veliki broj jermenskih hrišćana ubijen tokom vladavine Otomanskog carstva, ali negira da je ta brojka 1,5 miliona i da je reč o genocidu.

Ankara tvrdi da je ubijeno između 300 000 i 500 000 Jermena i najmanje isto toliko Turaka, tokom građanskih nemira kada su Jermeni pokrenuli borbu za nezavisnost i stali na stranu ruskih snaga.

Početkom meseca Odbor za spoljnu politiku Predstavničkog doma američkog Kongresa usvojio je rezoluciju u kojoj se stradanje Jermena u Otomanskom carstvu naziva genocidom, što je izazvalo diplomatski spor sa Turskom koja je povukla svog ambasadora iz Vašingtona.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Švedska i Turska u svađi zbog Jermena

Izvor: Mondo, 11.Mar.2010

Švedski parlament usvojio je danas rezoluciju kojom su masovna ubistva Jermena u Otomanskom carstvu tokom Prvog svetskog rata označena kao genocid, posle čega je Ankara povukla ambasadora iz Stokholma.

Nastavak na Mondo...

Švedska usvojila rezoluciju o genocidu nad Jermenima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2010, 02:16

STOKHOLM - Švedski parlament juče je, uprkos savetu vlade, usvojio rezoluciju u kojoj se masakr nad Jermenima tokom Prvog svetskog rata karakteriše kao genocid...Usvojena rezolucija "označava da Švedska priznaje genocid nad Jermenima 1915. godine" i drugim etničkim grupacijama tokom raspada Otomanskog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Turska povukla ambasadora iz Švedske

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Mar.2010

Turska je sinoć povukla svog ambasadora iz Švedske i otkazala sastanak zvaničnika dvije zemlje nakon što je švedski Parlament usvojio rezoluciju u kojoj se masakr nad Armenima 1915. godine u Prvom svjetskom ratu karakteriše kao genocid. Ovaj postupak dolazi samo sedam dana nakon što Ankara povukla...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.