Turska nudi novu viziju za Balkan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2011, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska nudi novu viziju za Balkan

BANJALUKA -

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu je rekao danas da je Turska za novu viziju unutar koje će biti rešavane sve krize i založio se za zajedničko rešavanje problema u regionu, više dijaloga i direktnih razgovora svih lidera.

Na predavanju na Američkom univerzitetu u Sarajevu, Davutoglu je rekao da je proteklih sto godina bilo u znaku ratova, etničkih podela, kriza, navodeći da se svi trebaju zapitati da li žele rat ili novu viziju za Balkan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Turska je za novu viziju unutar koje će biti rešavane sve krize", rekao je Davutoglu, dodajući da je Turska u tretiranju problema i kriza sklonija pristupu zasnovanom na budućnosti, nego onom koji se bazira na prošlosti.

On je rekao da rešenje krize na Balkanu vidi kroz nekoliko pristupa, a jedan od njih je zajedničko rešavanje svih problema regije.

"Naprimer, ukoliko BiH ima problem, Turska ne može okrenuti glavu i praviti se da se to nje ne tiče. Tako je sa svakom zemljom u ovoj regiji. To su naši problemi i moramo ih zajedno rešiti", rekao je on.

Ističući da je dijalog neophodan, on je naveo da je EU dobar primer, jer je zasnovana na dijalogu.

Prema njegovim rečima, potrebno je više sastanaka i više direktnih razgovora, kako lideri u regionu ne bi komunicirali putem medija.

Drugi pristup, po njemu je princip regionalne integracije. On je objasnio da pod tim ne misli na ponovno ujedinjenje, već činjenicu da će u budućnosti ovaj region u ekonomskom smislu biti kao jedan i odatle treba krenuti u rešavanje svih problema.

"Svi moramo živeti kao jedan ili ćemo propasti zajedno. Balkan jeste i biće centar Evrope", naglasio je, kako su preneli mediji, turski šef diplomatije.

Davutoglu je rekao da se treći princip odnosi na zajednički nastup svih zemalja regiona kako prema EU, tako i prema NATO-u, ali i u ekonomskom smislu.

"Balkan mora nastupati zajedno. Zemlje Balkana moraju braniti interese jedne druge i zastupati jedna drugu, zaključio je Davutoglu predavanje, kome su prisustvovali studenti, profesori, predstavnici vlasti BiH, ambasadori u BiH i drugi zvaničnici.

Davutoglu je od sinoć u poseti BiH, gde će proslaviti i ramazanski Bajram, koji, kako je rekao, prvi put proslavlja izvan Turske.

U Tuzli mu je danas uručena titula počasnog doktora nauka tuzlanskog Univerziteta, a tokom dana se sastao i sa ministrom inostranih poslova Bih Sven Alkalajem.

Turski šef diplomatije sutra će imati odvojene razgovore sa predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem i srpskim članom u Predsedništvu Nebojšom radamnovićem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska podrška vlastima u Sarajevu

Izvor: RTS, 29.Avg.2011

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu rekao u Sarajevu da će Turska podržavati BiH, naročito članstvo te zemlje u NATO-u. Davutoglu i njegov kolega Sven Alkalaj procenili su da su odnosi Turske i BiH odlični i bez otvorenih pitanja. ..Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu izjavio je...

Nastavak na RTS...

Davutoglu: Turska za novu viziju Balkana

Izvor: Blic, 29.Avg.2011

BANJALUKA - Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu je rekao danas da je Turska za novu viziju unutar koje će biti rešavane sve krize i založio se za zajedničko rešavanje problema u regionu, više dijaloga i direktnih razgovora svih lidera...Na predavanju na Američkom univerzitetu u Sarajevu, Davutoglu...

Nastavak na Blic...

Beograd traži pomoć Turske u dijalogu s Prištinom?

Izvor: Danas, 30.Avg.2011, 19:48

Turska je zainteresovana da se direktnije uključi i posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, s obzirom na uspeh koji je postigla kada je reč u obnavljanju odnosa Srbije i BiH, rekao je šef diplomatije te zemlje Ahmet Davutoglu u intervjuu za turske medije, navodeći da su „Srbi tražili veće...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.