Lideri Balkana, ujedinite se

Izvor: B92, 30.Avg.2011, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri Balkana, ujedinite se

Sarajevo, Beograd -- Ministar spoljnih poslova Turske iz Sarajeva poručio liderima regiona da treba da stvore novu viziju Balkana kao stabilnog i prosperitetnog regiona.

Podsetimo, Ahmet Davutoglu boravi u višednevnoj poseti Bosni i Hercegovini.

Davutoglu je održao predavanje na Američkom univerzitetu u Sarajevu, kojem su prisustvovali brojni političari. Međutim, iz Republike Srpske stižu poruke da vođstvo tog entiteta nema poverenja u objektivnost Turske kad je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o političkim procesima u BiH.

Davutoglu je tokom predavanja na Američkom univerzitetu stavio do znanja i da je Turska spremna da preuzme deo odgovornosti za procese na Balkanu jer je stabilnost regiona i njen ključni interes.

Međutim, ovakve poruke su i ranije nailazile na podozrenje u pojedinim političkim krugovima u Srbiji, a pogotovo u Republici Srpskoj. Predsednik tog entiteta Milorad Dodik poručio je da je BiH otvorena za svačije posete, ali je izrazio sumnju u objektivnost Turske u promovisanju političkih rešenja u Bosni i Hercegovini zbog, kako kaže, iskustava iz ranijih pregovora.

S druge strane, uloga Turske u političkim procesima u Bosni sasvim drugačije se gleda u drugom entitetu. Član Predsendištva BiH Bakir Izetbegović je, posle susreta s Davutogluom, poručio da je turska regionalna inicijativa pokazala određene rezultate. Bosna i Hercegovina, kako kaže, ima i politički i ekonomski interes bliskih odnosa s Turskom.

U Sarajevu nije direktno potvrđeno da nova inicijativa ministra Davutoglua treba da pokrene novi krug razgovora regionalnih lidera. Međutim, odmah nakon njegovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu najavljena je nova poseta Bakira Izetbegovića Srbiji.

Prema informacijama iz njegovog kabineta, Izetbegović će posetiti Beograd već prvog septembra.

Prilika da se izglade odnosi već u petak

Lideri regiona koji su poslednjih meseci imali niz susreta - u Karađorđevu, Smederevu, Sarajevu i na Brionima, imaće priliku da se ponovo sretnu već u petak 2. septembra u Srbiji.

Naime, Boris Tadić će biti domaćin 9. samita šefova država jugoistočne Evrope u arheološkom nalazištu Viminacijum, kod Kostolca.

Na samitu "Savremena umetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi”, pored predsednika Srbije, učestvovaće i predsednici Hrvatske, Crne Gore i Makedonije Ivo Josipović, Filip Vujanović i Đorđe Ivanov, član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović kao i predsednici Albanije i Bugarske Bamir Topi i Georgi Prvanov.

Na Samitu učestvuje i generalni direktor Uneska Irina Bokova, evropska komesarka za obrazovanje, kulturu, multijezičnost i mlade Androula Vasiliou i generalni direktor za obrazovanje, kulturu i nasleđe, mlade i sport Saveta Evrope Gabriela Bataini Dragoni.

Grčka i Moldavija će na Samitu biti predstavljene na nivou ministra kulture i zamenika ministra kulture.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.