Tadić u Štutgartu

Izvor: RTS, 15.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u Štutgartu

Predsednik Tadić potpisao je sa premijerom pokrajine Baden-Virtemberg Ginterom Etingerom zajedničku izjavu o saradnji. Nemačka najvažniji bilateralni partner Srbije u EU, poručio Tadić prilikom posete Štutgartu.

Boris Tadić i premijer nemačke pokrajine Baden Virtenberg Ginter Etinger potpisali su zajedničku izjavu o saradnji, kojom se predviđa formiranje komisije kao institucionalnog okvira za saradnju.

Predsednik Srbije ukazao je da je Nemačka najvažniji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bilateralni partner Srbije u Evropskoj uniji.

"Nemačka je i veliki saveznik naše zemlje u procesu evropskih integracija", istakao je Tadić.

Srpski predsednik i njegov domaćin ocenili su da izjava koja je danas potpisana znači produbljivanje saradnje Srbije i Baden-Virtemberga, koja je i do sada bila dobra, u svim oblastima, a Tadić je posebno apostrofirao ekonomsku, naučno-tehničku i saradnju u oblasti obrazovanja.

Etinger je ocenio da poseta delegacija koju čine predsednik Tadić i potpredsednik Vlade Božidar Đelić pokazuje da je Beograd zainteresovan za saradnju i prijateljstvo sa Baden Vitenbergom.

Vitenberg je ocenio da potpisana izjava predstavlja temelje buduće saradnje, precizirajući da je ta saradnja moguća u oblastima poljoprivrede, industrije, infrastrukture i jačanja partnerstva Beograda i Štutgarta.

Povezani Dunavom  

"Izvor Dunava je u Baden Virtenbergu, a Dunav je u Srbiji velika evropska reka. Put od Beograda u Brisel ili Strazbur vodi preko Štutgarta", rekao je Etinger.

Etinger je najavio da će 6. maja biti održana Dunavska konferencija u Ulmu i da će to biti prilika da se počne proces saradnje u okviru komisije čije se osnivanje predviđa ovom izjavom.

Baden-Virtemberg je jedan od privredno najjačih regiona, ne samo u nemačkim okvirima, već u Evropi, naročito u domenima industrijske tehnologije, razvoja i istraživanja.

Zahvaljujući tome ima nisku stopu nezaposlenosti - svega 3,9 odsto od ukupnog broja od 10,7 miliona stanovnika.

Ta pokrajina je pored ostalog sedište velikih automobilskih kompanija, uključujući "Audi", "Dajmler" i "Porše".

Tadić je iskoristio jednodnevnu posetu nemačkoj pokrajini da obiđe fabriku "Poršea", gde je razgovarao sa prvim čovekom te kompanije Vendelinom Videkingom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemački mediji: Podrška Srbiji na putu u EU

Izvor: Kurir, 15.Dec.2008

BERLIN, 15. decembra (Tanjug) - Nemačka pokrajina Baden -Virtemberg i njena vlada žele da podrže Srbiju, pre svega, u njenim naporima na putu ka Evropskoj uniji, javila je večeras televizija ""SWR"", povodom posete srpskog predsednika Borisa Tadića, koji je danas u Štutgartu s predsednikom pokrajinske...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.