Tači okitio generala Klarka, koji je još za Kfor

Izvor: Mondo, 16.Maj.2018, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači okitio generala Klarka, koji je još za Kfor

Kosovski predsednik Hašim Tači odlikovao je danas američkog generala Veslija Klarka, komandanta NATO tokom bombardovanja Jugoslavije, sada u penziji. Klark pravdao bombardovanje Jugoslavije, ali nije za odlazak Kfora.

Foto: Mondo/Goran Sivački

Klark je od predsednika samozvane Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Kosovo dobio Jubilarnu predsedničku medalju povodom 10. godišnjice jednostano proglašene nezavisnosti.

"Američki general Vesli Klark, koji je bio veoma uporan u obezbeđivanju slobode i mira na Kosovu danas, ukrašen je Jubilarnom predsedničkom medaljom decenije nezavisnosti. Ovo odlikovanje za generala Klarka predstavlja zahvalnost za hiljade američkih građana i vojnika koji su dali izuzetan doprinos za Kosovo", napisao je Tači na svojoj Facebook stranici.

Normalizacija - Kosovo u UN

Klark je, takođe, "ohrabrio" Beograd i Prištinu da se aktivnije i efektivnije angažuju kako bi se postigla normalizacija odnosa. "Ono što bih želeo da vidim je sporazum između Srbije i Kosova koji bi normalizovao odnose. Da Kosovo ima mesto u Ujedinjenim nacijama i da obe zemlje postanu članice Evropske unije. Nema razloga zašto dve zemlje ne mogu biti dobri susedi", rekao je on, prenosi N1.

Tači je dodao i da će građani Kosova biti večno zahvalni SAD i Klarku.

Penzionisani američki general juče je ocenio da još nije došlo vreme da Kfor, međunarodne snage pod ingerencijom SB UN, napusti Kosovo.

O ostanku Kfora bilo je, između ostalog, reči na poslednjoj sednici Saveta bezbednosti UN. Sjedinjene Ameeričke Države, Velika Britanija i Francuska podržavaju Prištinu u zahtevu da se misija Kfora okonča, dok su protiv Srbija, Rusija i Kina.

Klark, koji u Prištini boravi na poziv Američkog univerziteta Kosova, rekao je da želi da Kosovo postane deo Evropske unije, prenosi regionalna televizija N1.

On se na konferenciji za novinare "pravdao" da cilj bombardovanja 1999. godine "nije bio da se oduzmu životi".

Dačić zadovoljan UN-om: Konačno kritika Prištine

"Nismo želeli da ubijemo nikoga tokom bombardovanja. Nismo želeli da iko pogine, čak nismo želeli ni da bombardujemo - mi smo samo želeli da prestane etničko čišćenje", tvrdi Klark.

Klark je prisustvovao i svečanoj večeri u cilju prikupljanja sredstava namenjenih projektu američkog univerziteta "Podrži buduću uspešnu priču", što je bio i povod za njegovu posetu Kosovu.

Teška borba Srbije u UN: Hoće da "oteraju" UNMIK
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.