Tači: Postignuta saglasnost da dijalog treba nastaviti

Izvor: RTS, 12.Nov.2019, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Postignuta saglasnost da dijalog treba nastaviti

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je tokom sastanka koji je predsednik Francuske Emanuel Makron održao sa njim i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, postignuta saglasnost da dijalog treba nastaviti.
Hašim Tači je za Radio Slobodnu Evropu izjavio da je cilj sastanka, koji je Emanuel Makron održao sa njim i Aleksandrom Vučićem, bio potvrđivanje potrebe za nastavkom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dijaloga, obnovom tog procesa i "eventualnom mogućnošću postizanja konačnog sporazuma između dve nezavisne i suverene države, uz potencijalnu mogućnost da Kosovo bude deo Ujedinjenih nacija".

Tači je nakon sastanka rekao da dijalog treba nastaviti, ali bez ikakvih uslovljavanja.
Upitan o stavu Makrona o tom pitanju, Tači je rekao da je francuski predsednik odlučan da unapredi ovaj proces, kao, kako je rekao, "evropsku potrebu i kao evropski uslov i kriterijum".
Prema njegovim rečima, odnosi Francuske i Nemačke, koje su nekada bile u žestokom sukobu i sa velikim brojem žrtava, mogle bi biti primer za okončanje konflikta u cilju mira, razvoja i boljeg života.
Na pitanje o njegovoj ulozi u budućem dijalogu, Tači kaže da "Kosovo treba da bude jedinstveno, ujedinjeno, kakvo je uvek i bilo naspram Srbije".
Upitan da li veruje da će nova prištinska vlada ukinute takse, Tači kaže se život političara u Prištini ne svodi na odnose sa Beogradom, već na izgradnju i razvoj Kosova.
"To je jedno od pitanja, važno i neizbežno, ali mi ne možemo svu snagu da fokusiramo samo na dijalog sa Srbijom", rekao je Tači i dodao da bi sporazum sa Beogradom trebalo postići što pre.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.