Tabaković: Kupovina zlata učvršćuje stabilnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2019, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: Kupovina zlata učvršćuje stabilnost

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da visok nivo ukupnih deviznih rezervi, kakav ima Srbija, predstavlja garant sposobnosti naše zemlje da odgovori na sve ekonomske izazove.

"Kupovina zlata za devizne rezerve dodatno učvršćuje finansijsku stabilnost i ukupnu stabilnost države", rekla je ona u intervjuu za Telegraf.rs podsećajući da je od 2012. godine do danas Srbija kupila blizu sedam tona zlata za devizne rezerve.

Ona je navela da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u ovom trenutku raspolažemo sa 20,81 tonom zlata ili 6,7 odsto deviznih rezervi. Od susednih zemalja samo Rumunija ima vece procentualno ucešce u deviznim rezervama. "Najveci deo zlatnih rezervi kojima raspolažemo - 95 odsto, cuva se u Srbiji, u trezoru NBS, dok se, kao nasledeno stanje, ostatak rezervi zlata od 1,01 tone cuva kod medunarodne finansijske organizacije BIS u Bazelu", rekla je guvernerka.

Ona je dodala i da NBS otkupljuje poluge zlata iz domacih izvora, imajuci u vidu da se radi o jednoj od najsigurnijih klasa aktive deviznih rezervi i nastavice sa praksom kupovine zlata.

Ona je navela i da su na domacem deviznom tržištu u poslednje dve godine prisutni pritisci ka jacanju dinara kao rezultat dobrih ekonomskih pokazatelja Srbije i perspektiva za njen dalji razvoj.

"Od aprila 2017. do sada, dinar je ojacao u odnosu na evro za 5,1%, a NBS je neto kupila oko 2,8 milijardi evra da bi sprecila prekomerno jacanje domace valute. Jacanje dinara nastavljeno je u nešto blažoj meri i u 2019. godini. Dinar je tokom prva cetiri meseca ove godine ojacao prema evru za 0,2 odsto", rekla je Tabaković.

Na pitanje kako najbolje sacuvati svoj novac, kaže da je dinarska štednja isplativija i u kratkom i u dugom roku.

"Štednja stanovništva nastavila je da raste i u ovoj godini i dostigla je nove najviše vrednosti. Krajem aprila dinarska štednja iznosila je 66,8 milijardi dinara, a devizna 10,3 mlrd evra. Posebno želim da istaknem rast dinarske štednje stanovništva, jer je ona znak veceg poverenja u domacu valutu. Pošto je u 2018. povecana za 22%, na 61,1 miijardi dinara, što je najveci rast od 2013. kada su kamatne stope na štednju bile na znatno višem nivou, dinarska štednja stanovništva je nastavila snažan rast i u 2019. i za cetiri meseca povecana je za 5,7 mlrd dinara", rekla je tabaković.

Tome doprinose stabilnost cena i relativna stabilnost deviznog kursa, viša kamata na dinarsku u odnosu na štednju u devizama, kao i povoljniji poreski tretman dinarske štednje.

Ona je rekla i d aje zahvaljujuci punoj koordinaciji NBS i Vlade, otpornost i stabilnost naše ekonomije ojacana na trajnim osnovama, što našu zemlju cini privlacnom destinacijom za ulaganja.

"Znatno smo smanjili unutrašnju neravnotežu - u 2019, kao i protekle dve godine, beležimo fiskalni suficit, a od 2016. i smanjenje javnog duga. Inflacija je vec duže od pola decenije niska i stabilna, imamo relativnu stabilnost kursa dinara i stabilnost finansijskog sistema".

Navodi i d aje u prethodne cetiri godine neto priliv po osnovu stranih direktnih investicija bio više nego u celini dovoljan za pokrice tekuceg deficita, uz smanjenje spoljnog duga Srbije.

Kada je u pitanju formula za povecanje penzija, kaže je politika plata i penzija pitanje za Vladu Srbije, i da će ona pažljivo, kao i do sada, da odmeri koje rešenje je najbolje.

"NBS će kao i do sada uciniti sve što je u njenoj nadležnosti da inflacija ostane niska i stabilna, odnosno da ocuva kupovnu moc naših gradana, kao i da ostvarivanjem svojih ciljeva doprinosi održivom ekonomskom rastu naše zemlje", poručuje Tabaković.

Povodom tendera za prodaju Komercijalne banke kaže da je ukrupnjavanje bankarskog sektora prirodna posledica konkurencije na tržištu Srbije, ali i dešavanja u maticnim bankama i zemljama iz kojih te banke dolaze. "Naš posao je da vodimo racuna da se taj proces odvija uz ocuvanje stabilnosti i zaštitu interesa deponenata".

"Raduje nas što postoji interesovanje i stranih i domacih investitora za dolazak na bankarsko tržište Srbije i svakog ko ispunjava propisane uslove cemo podržati", zaključila je Tabaković.

Govoreći o razgovorima sa predstavnicima MMF kaže da je ocena MMF-a da je inflacija pod kontrolom, a finansijski sistem je dodatno ojacan, a da smo nastavili i sa dobrim rezultatima u smanjenju nivoa problematicnih kredita.

Dodaje i da su ocene misije MMF-a važne jer predstavljaju dodatnu potvrdu kredibiliteta našeg ekonomskog programa i povoljnih izgleda ekonomije Srbije, a NBS će i u buduće radtiti na očuvanju stabilnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tabaković: Kupovina zlata učvršćuje stabilnost države

Izvor: Blic, 02.Jun.2019

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da visok nivo ukupnih deviznih rezervi, kakav ima Srbija, predstavlja garant sposobnosti našše zemlje da odgovori na sve ekonomske izazove.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.