Tabaković: Kupovina zlata učvršćuje stabilnost

Izvor: Capital.ba, 02.Jun.2019, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: Kupovina zlata učvršćuje stabilnost

BEOGRAD – Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da visok nivo ukupnih deviznih rezervi, kakav ima Srbija, predstavlja garant sposobnosti zemlje da odgovori na sve ekonomske izazove. “Kupovina zlata za devizne rezerve dodatno učvršćuje finansijsku stabilnost i ukupnu stabilnost države”, rekla je ona u intervjuu podsjećajući da je od 2012. godine do danas Srbija kupila blizu sedam tona zlata za devizne rezerve. Ona je navela da u ovom trenutku Srbija raspolaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << sa 20,81 tonom zlata ili 6,7 odsto deviznih rezervi. Od susjednih zemalja samo Rumunija ima veće procentualno učešće u deviznim rezervama. „Najveći deo zlatnih rezervi kojima raspolažemo – 95 odsto, čuva se u Srbiji, u trezoru NBS, dok se, kao nasleđeno stanje, ostatak rezervi zlata od 1,01 tone čuva kod međunarodne finansijske organizacije BIS u Bazelu”, rekla je guvernerka. Ona je dodala i da NBS otkupljuje poluge zlata iz domaćih izvora, imajući u vidu da se radi o jednoj od najsigurnijih klasa aktive deviznih rezervi i nastaviće sa praksom kupovine zlata. Ona je navela i da su na domaćem deviznom tržištu u posljednje dvije godine prisutni pritisci ka jačanju dinara kao rezultat dobrih ekonomskih pokazatelja Srbije i perspektiva za njen dalji razvoj. Na pitanje kako najbolje sačuvati svoj novac, kaže da je dinarska štednja isplativija i u kratkom i u dugom roku. “Štednja stanovništva nastavila je da raste i u ovoj godini i dostigla je nove najviše vrednosti. Krajem aprila dinarska štednja iznosila je 66,8 milijardi dinara, a devizna 10,3 milijardi evra. Posebno želim da istaknem rast dinarske štednje stanovništva, jer je ona znak većeg poverenja u domaću valutu. Pošto je u 2018. povećana za 22%, na 61,1 milijardi dinara, što je najveći rast od 2013. kada su kamatne stope na štednju bile na znatno višem nivou, dinarska štednja stanovništva je nastavila snažan rast i u 2019. i za četiri meseca povećana je za 5,7 milijardi dinara”, rekla je Tabaković. Tanjug Чланак Tabaković: Kupovina zlata učvršćuje stabilnost се појављује прво на INFORMACIJA JE KAPITAL - Capital.ba.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

"Štednja u dinarima isplativija"

Izvor: Mondo, 03.Jun.2019, 08:22

Analize pokazuju da je štednja u dinarima isplativija od devizne štednje i u dugom i u kratkom roku, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković...Foto: MONDO/Mario Milojević..Ona je istakla da je štednja stanovništva nastavila da raste, uprkos niskim kamatama..."U prilog dinarskoj...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.