TS: Izjava Nele Kuburović je demanti bez demantija

Izvor: N1 televizija, 01.Sep.2018, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TS: Izjava Nele Kuburović je demanti bez demantija

Transparentnost Srbija reagovala je na izjavu ministarke pravde Nele Kuburović povodom upućenih kritika te organizacije na Nacrt zakon o borbi protiv korupcije, ocenjujući da je u pitanju "demanti bez demantija".

Kuburović je u Kragujevcu rekla da je novi Zakon o borbi borbi protiv korupcije rađen u potpunosti u skladu sa preporukama Greka, tela Saveta Evrope koje se bavi borbom protiv korupcije, ali iz Transparentnosti navode da se oni u svojim kritikama uopšte nisu osvrtali >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << na Greko preporuke.

"Ne ulazeći ovom prilikom u istinitost ove tvrdnje, ističemo da se TS u saopštenju i u komentarima na nacrt zakona uopšte nije osvrtala na pitanje primene GRECO preporuka, tako da iz medijske objave proizlazi da ministarka demantuje nešto o čemu nismo ni pričali. Izjava ministarke predstavlja, dvostruki 'demanti bez demantija'", saopštila je Transparentnost.

Na zahtev novinara da prokomentriše ocene Transparenosti Srbija da Nacrt Zakona ne daje prava rešenja i umanjuje odgovornost odnosno ovlašćenja Agencije, Kuburović je rekla da je to netačno, jer su njena ovlašćena ojačana, a nadležnosti proširene.

Tim povodom Transparentnost je ukazala da su oni poredili nacrt zakona koje je Ministarstvo pravde objavilo jula 2018. godine, sa prethodnim nacrtom tog zakona iz oktobra 2016. godine i da su "ukazali na nespornu činjenicu da su ovlašćenja koja bi po novom nacrtu Agencija imala bila manja od onog što je bilo predviđeno prethodnim nacrtom".

"Te promene na gore su naročito vidljive kada se porede ovlašćenja koja Agencija ima u kontroli izveštaja o imovini i prihodima funkcionera. S druge strane, nismo poredili, kao što bi se moglo zaključiti iz ministarkine izjave, kvalitet aktuelnog zakona iz 2008. sa nacrtom iz 2018. godine, gde bi se zaista mogla primetiti određena poboljšanja i preciziranja", saopštila je Transparentnost.

Ta organizacija je ocenila i da su proširene nadležnosti Agencije u vezi sa lobiranjem i da je to posledica predlaganja drugog akta - Zakona o lobiranju.

"Ova izjava resorne ministarke zabrinjava zbog toga što ona dalju sudbinu nacrta zakona vezuje isključivo za stavove 'Brisela i Evropske komisije', a ne i za razmatranje predloga i komentara koji su dobijeni tokom javne rasprave", naveli su iz Transparentnosti i dodali da su na Nacrt zakona uputili predloge za izmenu i dopunu preko 30 članova.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Transparentnost: Izjava Nele Kuburović je demanti bez demantija

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Sep.2018

Transparentsnot Srbija reagovala je danas na izjavu ministarke pravde Nele Kuburović povodom upućenih kritika te organizacije na Nacrt zakon o borbi protiv korupcije, ocenjujući da je u pitanju "demanti bez demantija"...Kuburović je juče u Kragujevu rekla da je novi Zakon o borbi borbi protiv korupcije...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.