TOMISLAV MERČEP OPTUŽEN I ZA ZVERSKO UBISTVO PORODICE ZEC

Izvor: Kurir, 10.Jun.2011, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TOMISLAV MERČEP OPTUŽEN I ZA ZVERSKO UBISTVO PORODICE ZEC

Srpska porodica Zec iz Zagreba, Mihajlo, Marija i njihova 12-godišnje kćerka Aleksandra, dovedeni vezani i prikrivenih očiju i usta na stratište kod planinarskog doma "Adolfovac", kod Zagreva. Pošto su ubijeni, tela su im prekrivena zemljom i smećem

ZAGREB - Ratnom pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislavu Merčepu danas je produžen već polugodišnji pritvor. Optužen je za ratne zločine protiv srpskih civila na području Zagreba, Pakraca i Kutine krajem >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << 1991. godine.

Optužnica ga tereti, po komandnoj odgovornosti, za ubistvo 43 osobe, među kojima su, kako prenose hrvatski mediji, i tri člana porodice Zec, srpske nacionalnosti, iz Zagreba. Iako su pred istražnim sudijom petorica pripadnika Merčepove jedinice, poznatiji kao "merčepovci", priznala ubistvo tri člana porodice Zec, Mihajla, Marije i njihove 12-godišnje kćerke Aleksandre, oni nisu odgovarali za taj zločin zbog proceduralne greške, odnosno ispitivanja bez branioca.

Istragom u proteklih pola godine je, kako prenose mediji, utvrđeno da je porodica Zec ubijena automatskim puškama koje je zadužila Merčepova jedinica. Marija i Aleksandra su do stratišta kod planinarskog doma "Adolfovac" na Sljemenu kod Zagreba prevezene automobilom koji je koristila rezervna jedinica MUP. Bile su vezane i prikrivenih očiju i usta, a, posto su ubijene, tela su prekrivena zemljom i smećem.

Optužnica protiv Merčepa koji tvrdi da nije kriv, podignuta je juče posle šestomesečne istrage. On je od 10. decembra 2010. godine u pritvoru. Produženje pritvora tužilaštvo je tražilo zbog posebno teških okolnosti nedela. Zbog teškog zdravstvenog stanja i moždanog udara koji je imao pre nekoliko godina, Merčep (59) nije u zatvoru, već u banji, a prethodno je bio u zatvorskoj bolnici.

Optužnica je podignuta u poslednjem trenutku, jer bi u suprotnom on morao da bude pušten na slobodu budući da je šest meseci bio u pritvoru bez optužnice.

U optužnici se navodi da je Merčep odgovoran za nezakonito hapšenje 52 osobe s područja Kutine, Pakraca i Zagreba od kojih su 43 osobe ubijene, tri se vode kao nestale, dok su ostali preživeli mučenje i zlostavljanje. Optužnica bivšeg ratnog pomoćnika ministra policije tereti da je od 8. oktobra do sredine decembra 1991, kao savetnik u MUP i komandant rezervne jedinice MUP u Pakračkoj poljani i delom u paviljonu 22 Zagrebačkog sajma, gde je bilo skladište, lično naređivao hapšenje, mučenje i ubistva civila.

U optužnici se navodi da je, znajući da njemu podređeni nezakonito hapse, pljačkaju, zlostavljaju, muče i ubijaju civile, propustio da spreči i suzbije te zločine. Merčepu preti zatvorska kazna od pet do 20 godina budući da se postupak vodi po starom zakonu. Tužilaštvo Tribunala u Hagu je pre nekoliko godina Hrvatskoj dostavilo dokaze protiv Merčepa za zločine u istočnoj Slavoniji, među kojima je naveden i Vukovar, kao i u Pakračkoj poljani.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.