Merčepu produžen pritvor

Izvor: B92, 10.Jun.2011, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merčepu produžen pritvor

Zagreb -- Bivšem pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Hrvatske i komandantu specijalne jedinice MUP-a Tomislavu Merčepu danas je produžen pritvor.

Protiv njega je podignuta optužnica zbog ratnog zločina protiv civila kojom se po komandnoj odgovornosti tereti za ratni zločin ubistva 43 osobe.

Troje članova srpske porodice Zec iz Zagreba, Mihajlo, Marija i 12-godišnja Aleksandra, ubijeni su u noći sa 7. na 8. decembra 1991. Dvoje mlađe dece Mihajla Zeca njihove hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komšije su spasli iz kuće i prebacili ih u Banjaluku kod babe.

Iako su pred istražnim sudijom petorica pripadnika specijalne jedinice priznali zločin i protiv njih je podignuta optužnica, zbog ispitivanja bez prisustva advokata, oslobođeni su i nikad nisu krivično odgovarali za taj zločin.

Merčepom se bavila i američka CIA koja je krajem 2006. na svojoj internet stranici učinila dostupnim izveštaj iz oktobra 1995. o njegovoj ulozi u zločinima nad Srbima na Pakračkoj poljani i u Gospiću, Vukovaru i Zagrebu.

U dokumentu na deset stranica Merčep je predstavljen kao hrvatski parlamentarac i bivši paravojni komandant za koga se rašireno verovalo, čak i u krugovima hrvatske vlade, da je direktno odgovoran za teška kršenja ljudskih prava i druga nezakonita dela tokom 1991. godine.

Merčepa je u svom izveštaju pomenula i medjunarodna nevladina organizacija za promovisanje i zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenel (AI) u vezi sa komandnom odgovornošću za više zločina koji se ne navode poimence.

Pre nekoliko godine hrvatska vlada je preživeloj deci porodice Zec, kao retkim članovima porodica srpskih žrtava dodelila odštetu, odnosno "'državnu jednostruku pomoć" u visini od milion i po kuna (nešto više od 200.000 evra).

Ime Aleksandre Zec nosi nagrada za ljudska prava Hrvatskog helsinškog odbora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.