Švajcarska: Ne na referendumu o strancima?

Izvor: B92, 28.Feb.2016, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska: "Ne" na referendumu o strancima?

Ženeva -- Prve projekcije rezultata referenduma u Švajcarskoj pokazuju da su Švajcarci odbil predlog za automatsku deportaciju stranaca već ukoliko počine prekršaj.

Referendum je predložila nacionalistička Narodna partija.

Prema predviđanjima Političke istraživačke grupe iz Berna većina Švajcaraca glasala je protiv predloga o proterivanju stranaca.

Javnost u Švajcarskoj se više puta u poslednjih nekoliko godina izjašnjavala o pooštravanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakona o migrantima i lakšoj deportaciji stranaca koji počine neko krivično delo u toj zemlji.

Desno orijentisana Narodna partija predložila je referendum smatrajući da se nije postiglo dovoljno u proteklim godinama u pooštravanju mera protiv stranaca.

Oni se zalažu za direktno proterivanje stranaca koji na teritoriji Švajcarske počine teška krivična dela, kao što je ubistvo ili silovanje, ali i za lakše zločine ako su počinjeni dva puta u deset godina.

Kritičari su rekli da bi mere mogle nepravedno da stigmatizuju strance, ali desničarska partija insistira na izražavanju narodne volje o tom pitanju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.