Sutra poslednja zakletva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2010, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra poslednja zakletva

BEOGRAD -

Poslednja generacija regruta Vojske Srbije na redovnom služenju vojnog roka položiće sutra svečanu zakletvu u pet centara za obuku širom zemlje, a centralna svečanost biće održana u kasarni u Jakovu.

Osim u Jakovu, regruti decembarske klase Vojske Srbije (VS), koji vojsku služe šest meseci, zakletvu će položiti i u centrima za obuku u Somboru, Valjevu, Leskovcu i Zaječaru.

Očekuje se da polaganju zakletve u Jakovu prisustvuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Miloje Miletić.

Na poziv za služenje vojnog roka sa oružjem u decembarskom uputnom roku odazvalo se 1.468 mladića, što je oko 98 odsto od pozvanih.

Ipak dobrovoljno služenje

Skupština Srbije usvojila je u sredu, 15. decembra, Odluku o ukidanju obaveze služenja vojnog roka koja predviđa da ta obaveza prestane od 1. januara 2011. godine.

Od prvog dana naredne godine, Vojska Srbije biće u potpunosti profesionalna ali će biti omogućeno dobrovoljno služenje za određen broj mladića i devojaka koji žele da provedu tri meseca na osnovnoj vojničkoj obuci.

Dobrovoljno služenje vojske sa oružjem biće omogućeno i ženama i rezervistima koji su obavili civilnu službu ili su vojni rok ranije odslužili bez oružja.

Temelji od Prvog srpskog ustanka

Temelji vojne obaveze u modernoj Srbiji uspostavljeni su u godinama konsolidacije Prvog srpskog ustanka. Početkom 1807. godine određeno je da je u kući u kojoj živi do tri muškarca, jedan obavezan da ide u vojsku, odnosno dva ukoliko u kući živi "tri do pet muških zadrugara".

Nakon uspostavljanja stajaće vojske 1836. godine, vojna obaveza i dalje nije bila opšta jer je brojno stanje oružanih snaga bilo relativno malo, pa za tim nije bilo potrebe.

Opšta vojna obaveza, kakva se u različitim oblicima najduže zadržala, uspostavljena je tek nakon srpsko-turskih ratova 1876-1878. godine, kada je odlučeno da se ukine Narodna vojska.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslednja zakletva regruta na redovnom služenju VS

Izvor: NaDlanu.com, 17.Dec.2010

BEOGRAD, 17. decembra 2010. (Beta) - Poslednja generacija regruta Vojske Srbije na redovnom služenju vojnog roka položiće u subotu svečanu zakletvu u pet centara za obuku širom zemlje, a centralna svečanost biće održana u kasarni u Jakovu. Osim u Jakovu, regruti decembarske klase Vojske Srbije...

Nastavak na NaDlanu.com...

Sutra poslednja zakletva regruta na redovnom služenju

Izvor: Blic, 17.Dec.2010

Poslednja generacija regruta Vojske Srbije na redovnom služenju vojnog roka položiće sutra svečanu zakletvu u pet centara za obuku širom zemlje, a centralna svečanost biće održana u kasarni u Jakovu...Osim u Jakovu, regruti decembarske klase Vojske Srbije (VS), koji vojsku služe šest meseci,...

Nastavak na Blic...

Sutra poslednja zakletva regruta na redovnom služenju

Izvor: TimockeVesti.net, 17.Dec.2010

Poslednja generacija regruta Vojske Srbije na redovnom služenju vojnog roka položiće sutra svečanu zakletvu u pet centara za obuku širom zemlje, a centralna svečanost biće održana u kasarni u Jakovu.....Procitajte celu vest na izvornoj stranici ...Procitajte ceo tekst Opširnije..

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.