Sudija Rosa menja Merona u procesu protiv Karadžića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2018, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudija Rosa menja Merona u procesu protiv Karadžića

Američkog sudiju Teodora Merona u Apelacionom veću u procesu protiv Radovana Karadžića zameniće portugalski sudija Ivo Rosa, odlučio je Međunarodni sud u Hagu.

Tom odlukom Apelacionog veća suda završen je pravni spor između sudija Merona i Žan-Kloda Antonetija, drugog sudije po starešinstvu, o tome ko ima pravo da imenuje novog sudiju, prenosi Detektor.ba.

Apelaciono veće dalo je to pravo Meronu, koji je predsednik sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Haškog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tribunala.

Spor je nastao kada se Meron, posle zahteva Karadžićeve Odbrane za njegovo izuzeće zbog pristrasnosti, sam povukao iz Apelacionog veća i na svoje mesto imenovao sudiju Rosu.

Sudija Antoneti kao i Karadžićeva Odbrana smatrali su, međutim, da je na Antonetiju da, posle Meronovog povlačenja iz predmeta, imenuje njegovog zamenika.

Apelaciono veće je presudilo da, iako se povukao iz procesa protiv Karadžića, Meron, kao predsednik suda, zadržava pravo da imenuje sudiju u Apelaciono veće.

Time je Apelaciono veće praktično učinilo bespredmetnom odluku kojom je sudija Antoneti, istovremeno, na zahtev Karadžićeve Odbrane, još jednom izuzeo Merona.

I sam Antoneti je, međutim, u toj praktično nevažećoj odluci za Meronovog naslednika imenovao sudiju Rosu.

Spor sudija u Karadžićevom predmetu nastao je pošto je Antoneti u procesu protiv Ratka Mladića, na zahtev Odbrane, iz Apelacionog veća "zbog utiska da su pristrasni" izuzeo vodeće sudije Merona, Karmela Agiusa i Liu Daquna.

Antoneti je usvojio argument Odbrane da trojica sudija ne mogu biti nepristrasna zato što su u ranijim predmetima osudili Mladiću potčinjene oficire za genocid i druge zločine u Srebrenici.

Karadžićeva Odbrana je iskoristila tu odluku i, na osnovu pravnog standarda koji je uspostavio Antoneti, zatražila da i iz tog procesa bude diskvalifikovan sudija Meron.

Meron se, da ne bi odugovlačio postupak, sam povukao.

Bilo je planirano da Haški sud do kraja ove godine izrekne pravosnažnu presudu Karadžiću, bivšem predsedniku Republike Srpske, kojeg je Haški tribunal prvostepeno osudio na 40 godina zatvora.

Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR za taoce.

Za ista krivična dela Tribunal je u odvojenom procesu Mladića, ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, osudio na doživotni zatvor.

Obojica su na presude uložila žalbe, ali je to učinilo i Tužilaštvo, koje traži da i Karadžić i Mladić budu osuđeni i za genocid 1992. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.