Štrbac: Hapšenje dva Srbina u vezi sa lokalnim izborima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2009, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrbac: Hapšenje dva Srbina u vezi sa lokalnim izborima

BEOGRAD - Predsednik dokumentarno-informativog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je danas u Beogradu da najnovije hapšenje Srba u Hrvatskoj može da se dovedu u vezu sa predstojećim lokalnim izborima u Hrvatskoj i pokazuje da Srbi koji žive u Hrvatskoj, a ni oni koji u tu zemlju dolaze nisu sigurni.

"Ukoliko nisu sigurni oni Srbi koji žive u Hrvatskoj, kako će biti sigurni oni koji dolaze", kazao je Štrbac Tanjugu i naglasio da dvojice uhapšenih nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bilo na spisku "Veritasove" internet stranice na kome se nalaze imena procesuiranih do sada.

Štrbac je objasnio da je autor spiska Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i da se iz toga može zaključiti da su hrvatske vlasti protiv dvojice uhapšenih nedavno pokrenule proces.

Hapšenje

Hrvatska policija je u sredu uhapsila Ljubana Bradarića i Peru Đermanovića, pod osumnjom da su u selu Stubalj kod Hrvatske Kostajnice 18. oktobra 1991. kao pripadnici oružanih snaga Republike Srpske Krajine ubili 56-togodišnjeg civila Vladimira Letića.

Uhapšeni su Istog dana, uz krivičnu prijavu privedeni istražnom sudiji Županijskog suda u Sisku koji im je, posle saslušanja, odredio pritvor od 30 dana.

Štrbac je podsetio i na hapšenje početkom aprila ove godine čoveka protiv koga je podneta prijava i raspisana policijska poternica samo četiri-pet dana pre njegovog hapšenja.

Ova dva hapšenja pokazuju da proces procesuiranja Srba za ratne zločine u Hrvatskoj još nije završen, primetio je Štrbac.

"Pojačano hapšenje sledi naročito početkom proleća, pred očekivani veći povratak Srba. Tako da se nastavlja stara praksa Hrvatske da budu hapšeni Srbi kako bi to poslužilo kao primer ostalima," ocenio je Štrbac.

"Ovo su jasne poruke: svaki od vas i dalje može biti uhapšen. Niko nije bezbedan", istakao je predsednik "Veritasa."

Podaci

Po podacima Veritasa, u Hrvatskoj je tokom 2008. na osnovu poternica uhapšeno dvadesetak ljudi, od kojih, približno polovina u toj zemlji, a ostali van nje.

Predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja iz Hrvatske Miljojko Budimir rekao je Tanjugu da je hapšenje Bradarića i Đermanovića učinjeno namerno kako bi ljudi bili zastrašeni da ne izađu na lokalne izbore u Hrvatskoj,

''Nije prvi put da to rade," zaključio je Budimir.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.