Štrajkači blokiraju saobraćaj u Novom Pazaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2010, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkači blokiraju saobraćaj u Novom Pazaru

NOVI PAZAR -

Petorica štrajkača, bivših radnika novopazarskog "Iskra metala", predvođeni Halkom Društincem koji je na sebe skrenuo pažnju nedavnim zakivanjem šake za dasku, gotovo 24 sata drže u blokadi glavnu gradsku saobraćajnicu, povezani lancima.

Štrajkače je sinoć posetio zamenik gradonačelnika Vujica Tiosavljević da bi ih ubedio da odustanu od tog vida protesta, a ranije tokom dana i član Gradskog veća Fevzija Murić, koji je rekao da njihov problem nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u nadležnosti lokalne samouprave, već pravosudnih organa.

Nezadovoljni bivši radnici "Iskra metala" tvrde da im država duguje 11,2 miliona dinara u zaostalim zaradama, razlikama u zaradama i dospelim kamatama.

Na odustajanje od takve vrste protesta štrajkače je sinoć pozvao i glavni muftija u Islamskoj zajednici u Srbiji Muamer Zukorlić, koji im je rekao da je to prvenstveno štetno za njihovo zdravlje.

Društinac je Tanjugu rekao da oni uvažavaju muftiju, ali da nisu mogli da ga poslušaju. On tvrdi da je njih prevarila lokalna samouprava i zato očekuje da im se obrati neko iz ministarstava ekonomije ili rada i socijalne politike.

Navodeći da se radnici do tada neće skloniti s mosta, Društinac je naveo da je grupa građana htela da im se priključi u protestu, ali ih je on od toga odgovorio.

Saobraćaj u gradu je preusmeren u drugom pravcu.

Štrajkači su blokirali glavnu gradsku saobraćajnicu na dan kada je iz Novog Pazara put Meke i Medine otišlo nekoliko desetina hadžija u organizaciji Islamske zajednice Srbije kojom rukovodi reis-ul-ulema Adem Zilkić.

Bivši radnici "Iskra metala" su se povezali lancima na glavnom gradskom mostu dan uoči dolaska dvadesetak novinara iz zemlje i inostranstva u organizaciji nevladine organizacije Urban-in i beogradskog Medija centra.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović je ranije izjavio da je bivšim radnicima "Iskra metala" isplaćeno po 700.000 dinara.

Preduzeće "Iskra metal" je u stečaju od 2005. godine, a 2009. godine je privatizovano. Novi vlasnik preduzeća nema obaveze prema bivšim radnicima, a predstavnici gradske vlasti su do sada više puta izjavljivali da ne mogu da im pomognu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.