Stoltenberg: NATO podržava dijalog, a razgraničenje...

Izvor: B92, 06.Okt.2018, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: NATO podržava dijalog, a razgraničenje...

Beograd -- NATO podržava proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i važno je da se on nastavi, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je, u intervjuu za "Blic", istakao da je to važno za mir i bezbednost u regionu.

Upitan da prokomentariše ideju o razgraničenju koja se pominje kao mogućnost za rešenje kosovskog pitanja, Stoltenberg je, uoči posete Srbiji, rekao da to nije nadležnost NATO-a.

"Ono što mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da kažem jeste da svesrdno podržavamo proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i važno je da se on nastavi. To je važno za mir i bezbednost u regionu, a politički lideri tu imaju veoma važnu ulogu da odigraju", rekao je Stoltenberg.

On je rekao da je ubeđen da budućnost celog Zapadnog Balkana leži u evroatlanskoj porodici i zato što će to doneti korist njegovim građanima, zemljama i celoj Evroatlanskoj oblasti.

Naglasio je i da će NATO nastaviti da podržava sve napore koji vode normalizaciji bezbednosne situacije i spuštanju tenzija u regionu zato što, kako je rekao, ljudi iz ovog regiona zaslužuju bolju budućnost kao deo evroatlanske porodice.

"Upravo zbog toga mi u potpunosti podržavamo nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a kojim posreduje Evropska unija. Ovaj dijalog je ključan za Beograd i Prištinu, a važan je i za mir i bezbednost celog regiona. I mi računamo na obe strane da će pokazati posvećenost i odmerenost", poručio je Stoltenberg.

Na pitanje da li je NATO spreman da reaguje u slučaju da kosovske formacije primene silu na severu Kosova u delovima gde Srbi čine većinu, on je rako da NATO ostaje potpuno posvećen stabilnosti i bezbedosti Zapadnog Balkana.

"Kfor će preduzeti sve mere za bezbedno okruženje na Kosovu za sve zajednice u skladu s mandatom UN. Prisustvo naših službenika na Kosovu je garancija za bezbednost. Kfor svoju misiju ispunjava veoma efikasno i nastavićemo da budemo predostrožni", naglasio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO kaže i da se raduje što će tokom posete Srbiji imati i priliku da označi početak civilne vežbe pod okriljem NATO-a "Srbija 2018", koja se od 8. do 11. oktobra održava u Mladenovcu.

Napominjući da nije reč o vojnoj, već civilnoj vežbi, Stoltenberg je rekao da će vežbom biti testirana spremnost civila da se suoče sa vanrednim situacijama i prirodnim katastrofama, kao što su zemljotresi i poplave.

"Vežba je osmišljena tako da promoviše interoperabilnost između stručnjaka za katastrofe iz mnogih različitih zemalja i regionalnu saradnju. Ovo će biti prvi put da izvodimo ovu vežbu u Srbiji i vrlo smo zahvalni Vladi Srbije na pruženom gostoprimstvu. To će takođe, biti najveća vežba koju je organizovao naš Evroatlanski koordinacioni centar za vanredne situacije i partner zemalja NATO-a od osnivanja centra pre 20 godina", rekao je Stoltenberg.

On je dodao da se očekuje da će tokom nedelje više od 2.000 službenika iz više od 40 zemalja dati svoj doprinos vežbi, a da će više od polovine učesnika biti iz Srbije.

Kako je ranije objavljeno na sajtu Alijanse, generalni sekretar NATO-a boraviće u Srbiji od 6. do 8. oktobra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stoltenberg: Dijalog Beograda i Prištine - ključ za mir

Izvor: N1 televizija, 06.Okt.2018

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da svesrdno podržava normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, i da je važno nastaviti dijalog, jer je to bitno za mir i bezbednost u regionu...Stoltenberg je za Blic rekao da će NATO nastaviti da podržava sve napore koji vode normalizaciji bezbednosne...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.