Stižu elektroautobusi u Beograd!

Izvor: Mondo, 12.Nov.2015, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stižu elektroautobusi u Beograd!

JKP "GSP" Beograd danas oglašava javni poziv za nabavku pet novih električnih autobusa. Gradonačelnik rekao da će Beograd biti prva prestonica u regionu sa takvim vozilima, koja bi sredinom naredne godine trebalo da se nađu na ulicama.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Ilustracija

Kako je saopštila Gradska uprava, Mali je istakao da će, ukoliko čitav postupak bude trajao prema predviđenoj proceduri, ugovor biti potpisan za mesec dana.

"U tom slučaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << električni autobusi će na ulicama Beograda biti sredinom naredne godine, jer je rok za isporuku minimalno 150, a maksimalno 250 dana od datuma potpisivanja ugovora o isporuci vozila", naveo je gradonačelnik.

On je dodao da će elektroautobusi saobraćati na potezu od Sava centra do Vukovog spomenika, čime Beograd postaje prva prestonica u okruženju koja će imati liniju javnog gradskog prevoza na kojoj saobraćaju elektroautobusi.

Kapacitet tih vozila je, prema njegovim rečima, minimalno 80 putnika a, što je najvažnije, električni autobusi su u potpunosti ekološka vozila, jer je emisija štetnih materija nula.

Reč je o niskopodnim solo autobusima na električni pogon sa pantografskim sistemom brzog punjenja na terminusima i sistemom skladištenja električne energije pomoću baterija ili super kondenzatora.

Motori navedenih vozila nesmetano rade u uslovima spoljašnje temperature od minus 20 do plus 50 stepeni celzijusa, vreme punjenja na terminusima je deset minuta i elektroautobus je spreman za vožnju narednih 20 kilometara.

Projekat nabavke novih niskopodnih solo autobusa na električni pogon GSP realizuje u saradnji sa gradskim sekretarijatima za zaštitu životne sredine i za saobraćaj.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.