Stipendija mladoj umetnici koja slika nogom

Izvor: RTS, 07.Okt.2014, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stipendija mladoj umetnici koja slika nogom

Slikarki Dejani Bačko iz Bačke Palanke, koja je rođena bez ruku i koja slika isključivo levom nogom, uručen je ugovor o četvorogodišnjem stipendiranju.

Mlada slikarka rođena je bez gornjih ekstremiteta i slika isključivo levom nogom od pete godine. Do sad je naslikala više od 500 radova mrtve prirode, pejzaža i portreta.

Pohađa Akademiju umetnosti u Novom Sadu, koju je upisala na budžet, a u izjavi Tanjugu navela je da joj dobijena stipendija mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << znači jer slikarski pribor nije jeftin.

Dejana je rekla i da uglavnom slika uljanim, akrilnim i pastelnim bojama, a inspiraciju nalazi u prirodi i ljudima.

Među njenim slikama je i portret Novaka Đokovića, za koga navodi da joj je idol, a slika i prijatelje i ljude koji su joj dragi.

Zahvalila je ministru Vulinu na podršci koju joj pruža da iskaže svoje talente i pokaže da je "čovek ono što stvara".

Dejana je susret sa ministrom Vulinom iskoristila da mu pokloni sliku mrtve prirode, a jedan njen rad dobio je i direktor Triglav osiguranja.

Stipendiju za Dejanu obezbedilo je Triglav osiguranje, a ugovor o njenoj dodeli potpisali su direktor te kompanije Dragan Marković, ministar Aleksandar Vulin i mlada dvadesetogodišnja slikarka.

Vulin je novinarima nakon potpisivanja ugovora o donaciji rekao da će biti pokrenuta akcija stipendiranja dece bez roditeljskog staranja koja imaju najbolje rezultate, kao i mladih sa smetnjama u razvoju koji pokazuju želju i volju da se bore, uče, i napreduju.

Direktor Triglav osiguranja podvukao je da je društvena odgovornost kamen temeljac lokalnih samouprava, te da je ulaganje u humanitarne akcije, sport od ogromnog značaja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.