Stigla druga grupa pojačanja za Kfor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2012, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigla druga grupa pojačanja za Kfor

BEČ,PRIŠTINA -

Prva grupa austrijskih vojnika iz Operativnih rezervnih snaga (ORF), koje je Kfor tražio kao pojačanje pred srpske izbore na Kosovu iz straha od mogućeg rasta tenzija, biće sutra premeštena na Kosovo.

Grupa od 70 vojnika NATO stigla je danas na Kosovo, saopštio je Kfor, navodeći da će odluku o tome kako će te dodatne snage biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << upotrebljene doneti komandant međunarodnih vojnih snaga Erhard Drevs.

Juče je na prištinski aerodrom sletela prva grupa pojačanja od oko 250 nemačkih vojnika iz rezervnog sastava NATO.

"Još 70 nemačkih vojnika, pripadnika 2. bataljona Snaga operativne rezervne (ORF) stiglo je danas na Kosovo. To je druga grupa koja je pristigla, od ukupno 550 nemačkih i 150 austrijskih vojnika, koji će na Kosovu biti raspoređeni do ponedeljka", izjavio je portparol Kfora Marko Marsegan.

Prva grupa je stigla juče i vojnici se raspoređuju na Kosovu, na zahtev komandanta Kfora Erharda Drevsa, a nakon njegove procene da je došlo do porasta tenzija na Kosovu, podsetio je Marsegan.

"Drevs će doneti odluku o tome kada, gde i kako će rezervne snage biti upotrebljene", dodao je on.

Komandant Kfora, nemački general Erhard Drevs, kako ističe APA, zatražio je pojačanje kako bi za vreme trajanja izbora u Srbiji na severu Kosova mogao da se brine o miru.

Dodatne snage iz bataljona ORF čine nemački i austrijski vojnici, koji treba da ojačaju oko 6.200 stalno stacioniranih vojnika iz 29 država sveta.

Sa više od 1.200 vojnika Nemačka ima najveći kontingent pri Kforu, a Austrija sa više od 400 najveći kontingent od zemalja koje nisu članice NATO.

Austrijski vojnici iz bataljona ORF već jednom su pojačali Kfor povodom tenzija nastalih tokom leta nakon akcije specijalnih jedinica kosovske policije Rosu na severu Kosova.

U okršaju na barikadi u Jagnjenici 11 austrijskih vojnika iz ORF-a je povređeno, zbog čega su vraćeni u zemlju.

Pripadnici austrijske vojske iz ORF-a početkom ovog meseca vratili su se u Austriju, i sada, nakon više incidenata na Kosovu, Kfor je ponovo zatražio njihovu pomoć.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kfor dobio pojačanje

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Apr.2012

Grupa od 70 vojnika NATO stigla je danas na Kosovo, saopštio je Kfor. Odluku o tome kako će te dodatne snage biti upotrebljene doneće komandant međunarodnih vojnih snaga Erhard Drevs.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Prethodnica austrijskog kontingenta danas na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2012, 12:16

BEČ -..Prethodnica austrijskog kontingenta, bataljona operativnih rezervnih snaga (ORF), koji treba da pojačaju Kfor na Kosovu pred izbore u Srbiji, danas je otputovala na Kosovo, rekao je za Tanjug major Peter Bartu...Bartu je objasnio da su danas na Kosovo otputovali komandant te jedinice i više...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.