Stejt department o korupciji u Srbiji

Izvor: RTS, 24.Maj.2012, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stejt department o korupciji u Srbiji

U Srbiji i dalje postoji korupcija na više nivoa vlasti - u zdravstvu, prosveti i policiji, kao i neefikasan sudski sistem, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

U godišnjem izveštaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svetu navodi se da u Srbiji i dalje postoji korupcija na više nivoa vlasti - u zdravstvu, prosveti i policiji, kao i neefikasan sudski sistem koji se očitava u suđenjima koja dugo traju, kao i predugom pritvoru u kome borave osumnjičeni pre početka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << suđenja.

"Srpska vlada generalno preduzima korake da bi se gonili oni zvaničnici u policiji, ili u drugim delovima Vlade, ako se optužbe javno iznesu. Ipak, dosta posmatrača smatra da postoje brojni slučajevi korupcije, ili policijskog maltretiranja, kao i drugih zloupotreba koje nisu prijavljene i nisu kažnjene", navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Vašington kao primere kršenja ljudskih prava navodi i primere uznemiravanja novinara, onih koji se bore za zaštitu ljudskih prava i drugih koji kritikuju Vladu, kao i to da policija fizički maltretira pritvorene osobe.

Stejt department ocenjuje da su diskriminacija i društveno nasilje protiv manjina i dalje prisutni, kao i nasilje u porodici protiv žena i dece.

Kao najugroženija manjinska etnička zajednica navedeni su Romi, koji su prošle godine, prema izveštaju, bili meta policijskog nasilja, društvene diskriminacije i verbalnog i fizičkog maltretiranja.

Takođe, kao ozbiljan problem se navodi i nasilje prema LGBT populaciji. Iako se napadi često dešavaju, samo deo njih se prijavljuje zbog straha od daljeg maltretiranja, ocenjuje u izveštaju.

Stejt department podseća da prošle godine u Srbiji nije održana Parada ponosa, za razliku od 2010. godine. Kao dobre strane, u izveštaju se ističe činjenica da u Srbiji ne postoje politički zatvorenici, kao i da nije bilo slučajeva nestanka osoba koji bi bili politički motivisani.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.