Stefanović: Obmana da nema fusnote

Izvor: Vesti-online.com, 15.Jun.2012, 05:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Obmana da nema fusnote

Sporazum o regionalnom predstavljanju neće moći da se primenjuje ako dogovoreni tekst fusnote ne bude ispisan na pločici ispred kosovskih zvaničnika. Predstavnici Srbije neće učestvovati u novoj obmani, da na pločici piše samo Kosovo sa zvezdicom.

To je u intervjuu za "Večernje novosti" izjavio Borko Stefanović, šef državnog pregovaračkog tima, u dijalogu Beograda i Prištine, koji optužuje posrednika Roberta Kupera da je sada otvoreno stao na stranu kosovskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Albanaca.

Kuper tvrdi da nije ni dogovoreno da fusnota piše na pločici već samo u pratećim dokumentima. Šta stvarno piše u sporazumu koji ste postigli sa Aditom Tahiri?

- U sporazumu piše da na pločici mora da stoji objašnjenje ili fusnota, da je predstavljanje Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde. O tome su obaveštene sve članice EU, SAD i regionalne organizacije. Sadašnje interpretacije predstavljaju rušenje teško postignutog kompromisa.

Znači, ukoliko nema fusnote na pločici, Srbija ne učestvuje na skupovima?

- Državni zvaničnici imaju preciznu instrukciju Vlade Srbije da učestvuju samo na regionalnim skupovima gde je Kosovo predstavljeno u skladu sa dogovorom. Stvari su potpuno jasne. Fusnota mora da bude jasno istaknuta.

Predsednik Nikolić je obećao srpskim liderima sa severa KiM da će im dostaviti sve sporazume koje ste postigli u Briselu? Može li se desiti da u javnost isplivaju i neki nepoznati detalji dijaloga?

- To je apsolutno isključeno. Svi sporazumi koje smo postigli okačeni su na sajtu Vlade, o detaljima su obavešteni parlament, poslanici, skupštinski Odbor za KiM i celokupna javnost. Nikada ništa nisam krio i dnevno sam izveštavao i institucije i građane o svemu dogovorenom. To što sada Kuper i kosovski Albanci krivotvore sporazume nema veze sa mnom.

Otkuda onda odjednom ova nova Kuperova interpretacija?

- Očigledno je da Kuper sada saučestvuje u rušenju postignutih dogovora, a nečija namera je da se za to optuži srpska strana. Međunarodne diplomate koje su se ponašale kao Kuper, obično su kasnije bile zainteresovane i za uljne škriljce, energetsko bogatstvo ili telekomunikacije na Kosovu. On samog sebe diskredituje kao posrednika u dijalogu.

Ali, sad vidimo i da se dogovor o automobilskim tablicama sada "drugačije čita", pa se obeležja Srbije zabranjuju i na severu KiM. Odjednom, ništa nije dogovoreno...

- Dogovorom o slobodi kretanja nije bilo predviđeno da Srbi severno od Ibra koriste kosovske registarske tablice. Vrlo jasno smo istakli da se odredba ne odnosi na sever KiM koji ima svoje specifičnosti. Očigledno je da se ponovo stvara dubok jaz nepoverenja između Prištine i Beograda. Ne znam kome to uopšte može da koristi.

Kako će uopšte da se nastavi dijalog kada i postignute sporazume svako tumači na svoj način?

- Kada se formira nova Vlada Srbije, ona će, u dogovoru sa predsednikom države, da se dogovori o daljim koracima države u pregovaračkom procesu. Korisno je da se dođe do jedinstvene strategije. Postoje ideje da se dijalog podigne i na politički nivo, što bi možda bilo dobro. Važno je da državna politika nastavi da se vodi mudro i u nacionalnom interesu, bez mitingaških parola i krupnih reči iza kojih ne stoji ama baš nikakav rezultat.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.