Nema pregovora bez fusnote

Izvor: B92, 15.Jun.2012, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema pregovora bez fusnote"

Beograd -- Šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović kaže da će Srbija napustiti pregovarački sto, ako na pločici sa nazivom Kosova i zvezdicom ne bude tekst fusnote.

"Sporazum o regionalnom predstavljanju neće moći da se primenjuje ukoliko dogovoreni tekst fusnote ne bude ispisan na pločici ispred kosovskih zvaničnika. Predstavnici Srbije neće učestvovati u novoj obmani, da na pločici piše samo Kosovo sa zvezdicom", rekao je Stefanović za Večernje novosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Posrednik u pregovorima Beograda i Prištine Robert Kuper rekao je ranije da Beograd pogrešno insistira na tome da na tabli sa nazivom Kosova i zvezdicom, bude ispisan i kompletan tekst fusnote.

Stefanović je kazao da u sporazumu piše "da na pločici mora da stoji objašnjenje ili fusnota, da je predstavljanje Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Medjunarodnog suda pravde".

"O tome su obaveštene sve članice EU, SAD i regionalne organizacije. Sadašnje interpretacije predstavljaju rušenje teško postignutog kompromisa", kazao je Stefanović i dodao da fusnota mora da bude jasno istaknuta.

"Nikada ništa nisam krio i dnevno sam izveštavao i institucije i gradjane o svemu dogovorenom. To što sada Kuper i kosovski Albanci krivotvore sporazume nema veze sa mnom", rekao je Stefanović.

Stefanović je kazao da je očigledno da Kuper sada "saučestvuje u rušenju postignutih dogovora" i da je nečija namera da se za to optuži srpska strana.

"Medjunarodne diplomate koje su se ponašale kao Kuper, obično su kasnije bile zainteresovane i za uljne škriljce, energetsko bogatstvo ili telekomunikacije na Kosovu. On samog sebe diskredituje kao posrednika u dijalogu", ocenio je Stefanović.

Stefanović smatra da će se nova Vlada Srbije dogovoriti sa predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem o daljim koracima u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine.

Jer, kako je rekao, "korisno je da se dodje do jedinstvene strategije. Postoje ideje da se dijalog podigne i na politički nivo, što bi možda bilo dobro. Važno je da državna politika nastavi da se vodi mudro i u nacionalnom interesu, bez mitingaških parola i krupnih reči iza kojih ne stoji ama baš nikakav rezultat", rekao je Stefanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Ako nema fusnote napuštamo pregovore

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jun.2012

Šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je da će Srbija napustiti pregovarački sto, ako na pločici sa nazivom Kosova i zvezdicom ne bude ispisan tekst fusnote.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

STEFANOVIĆ: Kuper sam sebe diskredituje

Izvor: Telegraf.rs, 15.Jun.2012

Komentarišući Kuperove tvrdnje da Beograd pogrešno insistira na tekstu fusnote, šef pregovaračkog tima je ocenio da su diplomate, koje su se tako ponašale "obično bile zainteresovane za uljne škriljce, energetsko bogatstvo ili telekomunikacije na KiM"

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.