Stali smo iza vas više puta, sada imamo zahtev VIDEO

Izvor: B92, 04.Mar.2019, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stali smo iza vas više puta, sada imamo zahtev" VIDEO

Skoplje -- Američki zvaničnik koji uskoro treba da preuzme funkciju pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filip Riker pozvao je Prištinu da ukine takse.

Pozvao je takođe Beograd da se fokusira na strateški interes "umesto da bude agresivan u odbacivanju Kosova".

Riker je rekao da Kosovo i Srbija "rizikuju da potroše najbolju šansu u jednoj generaciji" da reše spor i dodao da SAD ponovo pozivaju Beograd i Prištinu da odstrane barijere u pregovorima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i omoguće da dijalog krene napred.

"Deo toga trebalo bi da bude i odluka Kosova da ukine tarife za robu iz Srbije i BiH", rekao je Riker, koji 18. marta treba da preuzme i dužnost pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju.

On je istakao da je pitanje uvođenja takse narušilo odnose Kosova sa SAD. Kako je preneo dnevnik "Nezavisne vesnik" (nezavisne.mk) u onlajn izdanju, Riker je rekao da SAD razumeju "frustraciju i želju kosovskih građana da kontrolišu svoju sudbinu i unaprede integraciju Kosova u međunarodni sistem" i dodao da se podrška kosovskoj nezavisnosti i suverenitetu ne dovodi u pitanje, ali da SAD imaju zahtev za Kosovo.

"SAD su uložile značajan kapital u uspeh Kosova kao nezavisne, multietničke i suverene zemlje. Stali smo iza vas. Više puta. Ali ovaj put smo došli sa zahtevom. SAD, vaš možda najbliiži strateški partner i prijatelj, veruje da je postizanje dogovora sa Srbijom jedini put za Kosovo. Teže je to što Kosovo ne može da se vrati pregovorima sa Srbijom ako ne ukine tarife", rekao je Riker.

On je rekao da je "istovremeno žalosno i iznenađujuće da SAD još imaju ozbiljno nerazumevanje sa vladom u Prištini oko tog pitanja".

"Plašim se da je pozicija Kosova napravila štetu našim bilateralnim odnosima koje izuzetno cenimo. Kosovo ne gubi ništa pregovorima, ali rizukuje sve ako ne pregovara", rekao je Riker dodajući da SAD traže privremeno ograničavanje tarifa da bi se videlo šta može da se postigne za pregovaračkim stolom.

Riker je pozvao Beograd da se fokusira na strateški interes "umesto da bude agresivan u odbacivanju Kosova".

"Kampanjom podsticanja zemalja da povuku priznanje Kosova i da blokoraju njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol, Beograd je narušio atmosferu kompromisa i napretka u dogovoru koji treba da mu obezbedi evropsku budućnost", rekao je Riker.

Riker je istakao da Kosovo i Srbija moraju da se pitaju koja je alternativa normalizaciji odnosa, ocenjujući da će "dve zemlje najviše izgubiti od zamrznutog konflikta, jer nepostojanje dogovora znači smanjenu bezbednost, usporen ekonomski rast i zamrzavanje aspiracija za pristupanje EU".

Kako je istakao, SAD se ne zalažu za neko konretno rešenje, a međunarodna zajednica ne diktira uslove, niti nudi blanko ček, budući da rešenje treba da bude sprovodljvo, trajno i da doprinese regionalnoj stabilnosti.

"Mi ćemo ozbiljno razmotriti dogovor za koji obe strane veruju da ispunjava ove uslove", rekao je Riker na seminaru u okviru projekta "Balkan 360", koji je u Skoplju organizovao nemački "Maršalov plan".

Riker, inače nekadašnji američki ambasador u Skoplju, sastao se i sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Nikolom Dimitrovom, koji mu je čestitao na imenovanju za pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove.

Riker će na toj dužnosti zameniti Vesa Mičela, a na nju odlazi sa mesta civilnog zamenika i savetnika komandanta evropske komande vojnih snaga SAD. Riker će se po podne sastati i sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.