Šta su Rusi poručili NATO i EU: Kažite Prištini

Izvor: B92, 28.Sep.2021, 12:50

Šta su Rusi poručili NATO i EU: "Kažite Prištini"

Rusko ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se povodom blokade Jarinja i Brnjaka, odnosno prisustva jedinica ROSU na administrativnom prelazu.

Ruska diplomatija poručila je NATO i Evropskoj uniji da utiču na Prištinu da povuče snage sa severa Kosova i Metohije kako bi se sprečila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dalja eskalacija, prenosi Sputnjik.

Patrole Kfora stigle su ranije na Jarinje kako bi "očuvale bezbednost i slobodu kretanja", prenosi Sputnjik.

Portparolka ministrastva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je ranije da je zvanična Moskva zabrinuta zbog situacije na Kosovu i Metohiji, istakavši da se scenario razvija od "lošeg ka gorem".

Ona je ukazala da formiranje Zajednice srpskih opština, koja je zamišljena kao način da bude garantovano poštovanje prava i interesa Srba u pokrajini, ostaje "mrtvo slovo na papiru" zbog sabotaže Prištine.

Zaharova ocenjuje da Priština želi da uspostavi poptunu kontrolu na teritoriji cele pokrajine, uz pomoć represivnog aparata samoproglašene kosovske "države". Ona smatra da postupci Prištine ne nailaze na odgovarajuću ocenu niti ukor u Briselu, koji je ovlašćen da pomogne u traganju za rešenjem problema između Beograda i Prištine, kao ni u Vašingtonu

Prema njenim rečima, snage NATO-a za Kosovo i Misija EU za vladavinu prava imaju potrebne mandate za sprečavanje bezakonja, te stoga snose punu odgovornost za zaštitu civila, osiguranje mira i bezbednosti.

Pratite dešavanja na KiM iz minuta u minut na Live blogu B92.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaharova: Potreban energičan pritisak na Prištinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2021

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je danas da je vreme da se izvrši energičan pritisak na Prištinu kako bi povukla specijalne jedinice policije sa severa KiM i i kako bi bila sprečena eskalacije situacije ka otvorenom konfliktu...Ona je istakla da je Rusija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Zaharova: Dešavanja na Kosmetu novi talas protjerivanja Srba

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Sep.2021

​MOSKVA - Dešavanja na Kosovu i Metohiji predstavljaju novi talas protjerivanja Srba iz pokrajine, a organi koji treba da zaštite prava i interese Srba postoje samo na papiru, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.