Srpski jezik ili bojkot nastave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2011, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski jezik ili bojkot nastave

PODGORICA -

Mreža nevladinih organizacija i udruženja za zaštitu srpskog jezika u Crnoj Gori poručila je danas da srpski jezik mora biti ravnopravan u obrazovnom sistemu Crne Gore ili će uslediti bojkot nastave.

Mreža okuplja 30 NVO i udruženja čiji je cilj očuvanje srpskog jezika u Crnoj Gori.

Na sastanku članica Mreže u Podgorici usvojena je Deklaracija o zaštiti srpskog jezika, u kojoj se navodi da je srpska jezička većina u Crnoj Gori izložena neviđenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pritiscima od strane aktuelne crnogorske vlasti.

Predstavnik Udruženja Stop diskriminaciji Milosav Rakočević ukazao je da je, prema rezultatima popisa stanovništva, srpski jezik najzastupljeniji u Crnoj Gori.

Tražimo da srpski jezik bude potpuno ravnopravan, odnosno da bude službeni jezik u Crnoj Gori, rekao je on na konferenciji za novinare.

U Deklaraciji se, kako je Rakočević naveo, traži da se nastava obavlja na srpskom jeziku za sve predmeta, bez uslovljavanja sa nekim drugim jezicima.

Tražimo formiranje Saveta za srednje i opšte obrazovanje i izradu nastavnog plana i programa i udžbenika na srpskom jeziku , kazao je Rakočević.

Prema njegovim rečima, kao jedino prelazno rešenje za nastupajuću školsku godinu predlaže se da se nastava odvija po starom programu, odnosno da se đacima omogući upisivanje srpskog jezika u školskim dnevnicima i svedočanstvima.

Ukoliko ovi naši zahtevi ne budu prihvaćeni, bićemo prinuđeni na najnepopularniju meru, a to je masovni bojkot nastave, sve dok se naši zahtevi ne ispune, naveo je Rakočević.

On očekuje da Deklaraciju podrže svi građani Crne Gore koji su se na popisu izjasnili da su Srbi ili da govore srpskim jezikom.

Očekujemo i da institucija sa najvećim ugledom u Crnoj Gori Mitropolija crnogorsko-primorska predvodi bojkot i spreči diskriminaciju srpske jezičke zajednice , kazao je Rakočević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.