Srećković: Omogućiti građanima slobodno izjašnjavanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2011, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srećković: Omogućiti građanima slobodno izjašnjavanje

BEOGRAD -

Ministar za dijasporu Srđan Srećković ocenio je da će popisi stanovništva u zemljama regiona utvrditi "približno tačan" broj Srba koji žive na prostoru zapadnog Balkana i omogućiti puno ostvarenje njihovih političkih, kulturnih i verskih prava, saopštilo je to minisarstvo.

Popisi stanovništva ove godine biće održani u zemljama regiona u kojima žive Srbi - Mađarskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a Srećković >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je rekao da očekuje da se građanima omogući slobodno izjašnjavanje po pitanju nacionalnosti.

Srećković je ocenio da je posebno loša situacija u Albaniji, gde je u rubrici "nacionalnost" ostavljena mogućnost da se građani izjasne kao Albanci ili kao "ostali", zbog čega su u Tirani protestovala udruženja srpske, romske, grčke, makedonske i vlaške manjine.

"Očekujemo da će Centralna popisna komisija u Tirani izmeniti tu odredbu i da će se građanima omogućiti da se, prvi put u ovoj državi, izjasne kojoj nacionalnoj zajednici pripadaju", poručio je Srećković.

On je ocenio da će kolektivna prava Srba u zemljama regiona zavisiti u velikoj meri i od ukupnog broja onih koji će biti popisani kao pripadnici srpskog naroda.

"Srbija želi stabilnost u regionu i dobrosusedske odnose punog kapaciteta i protivi se asimilaciji stanovništva i eventualnom, sprečavanju prava na slobodno izjašnjavanje", rekao je Srećković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.