Popis u regionu značajan za Srbiju

Izvor: RTS, 06.Feb.2011, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popis u regionu značajan za Srbiju

Predstojeći popisi, koji se održavaju u nekim zemljama regiona, veoma su bitni za Srbiju, jer će se saznati približno tačan broj Srba koji žive na prostoru zapadnog Balkana, izjavio ministar za dijasporu Srđan Srećković.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković ocenio je da je za Srbiju predstojeći popis stanovništva u zemljama regiona veoma važan, jer će se saznati približno tačan broj Srba, koji žive na prostoru zapadnog Balkana.

Popis stanovništva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biće ove godine organizovan u Mađarskoj, Bugarskoj, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, podseća se u saopštenju Ministarstva za dijasporu.

Popis je, prema rečima Srećkovića, od velikog značaja za sprovođenje nedavno usvojene Nacionalne strategije očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

"Očekujemo da se u svim zemljama u regionu, gde se ove godine održava popis stanovništva, omogući slobodno izjašnjavanje građana po pitanju nacionalnosti, i to kako je već praksa u razvijenim demokratskim državama i po svim međunarodno prihvaćenim standardima", rekao je Srećković.

"Očekujemo, takođe, da se naši sunarodnici u zemljama regiona na tom popisu slobodnom voljom izjasne kao pripadnici srpskog naroda, čime bi se utvrdio tačan broj Srba u tim zemljama, zaštitio nacionalni identitet i određena prava predviđena zakonom o zaštiti nacionalnih manjina, istakao je ministar Srećković.

Srbija, naglašava Srećković, želi stabilnost u regionu i dobrosusedske odnose punog kapaciteta i protivi se asimilaciji stanovništva i eventualnom, sprečavanju prava na slobodno izjašnjavanje.

Srećković je podvukao da je posebno loša situacija u Albaniji, gde je u rubrici "nacionalnost" ostavljena mogućnost da se građani izraze ili kao Albanci ili kao "ostali", zbog čega su u Tirani protestovala udruženja srpske, romske, grčke, makedonske i vlaške manjine.

"Očekujemo da će Centralna popisna komisija u Tirani izmeniti tu odredbu i da će se građanima omogućiti da se, prvi put u ovoj državi, izjasne kojoj nacionalnoj zajednici pripadaju", zaključio je Srećković.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.