Srbija pred Hagom obrazlaže šta čini o radikalima

Izvor: B92, 10.Feb.2016, 01:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija pred Hagom obrazlaže šta čini o radikalima

Beograd -- Srbija bi danas trebalo da na sudskoj raspravi u Haškom tribunalu dodatno obrazloži šta čini da ispuni sudski nalog za hapšenje sadašnjih i bivših članova SRS.

Rasprava počinje u 9.30.

U pozivu Haškog tribunala od 4. februara navodi se da je veće Tribunala utvrdilo da je "nastavak odbijanja Srbije da ispuni nalog za hapšenje neprihvatljiv".

Srbija je dužna da Međunarodnom sudu za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednom mesečno dostavlja izveštaje o tome šta vlada čini da bi uhapsila optužene.

U prvom izveštaju koji je poslala 2. februara, Vlada Srbije zatražila je da se slučaj protiv troje radikala prepusti Srbiji, ali ta inicijativa, prema oceni veća Tribunala, ne oslobađa Srbiju od obaveze da sprovede nalog Tribunala.

Optužbu u slučaju protiv troje radikala zastupa britanska pravnica Dijana Elis, u svojstvu "prijatelja suda" (amicus curiae).

Nalog za hapšenje troje radikala Tribunal je izdao 13. januara prošle godine, a Beograd do danas nije postupio po njemu.

Tribunal je Radetu, Jojića i Ostojića optužio zbog uticanja na svedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja. Prema optužnici oni su "zastrašivali, uznemiravali, nudili mito" dvojici svedoka u procesu protiv Šešelja. Kako se navodi, oni su ih naterali da potpišu lažne izjave, a zauzvrat im dali do 500 evra mesečno.

Optužnica je podignuta još 30. oktobra 2012, a sud u Hagu objavio ju je tek 1. decembra 2015. uz obrazloženje da to čini zato što zvanični Beograd nije optužene uhapsio.

Predmet protiv troje radikala je u pretpretresnoj fazi postupka.

Šešelj, optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini, 1991-93, od novembra prošle godine čeka presudu Tribunala na privremenoj slobodi u Srbiji. U pritvoru Tribunala bio je od februara 2003. kada se dobrovoljno predao.

Šešelj je više puta izjavio da se dobrovoljno neće vraćati u Hag, uprkos naredbama tamošnjih sudija, a isto su, posle objavljivanja optužnice protiv njih, rekli i Radeta, Jojić i Ostojić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.