Srbija pod snegom, vozačima se savetuje oprez

Izvor: RTS, 03.Jan.2017, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija pod snegom, vozačima se savetuje oprez

Najveći deo Srbije se ovog jutra zabeleo. Svi državni putevi prvog prioriteta su očišćeni, a i na ostalim putnim pravcima saobraćaj se odvija normalno, kažu u "Putevima Srbije".
Vozače u Srbiji očekuje otežan saobraćaj zbog snega koji je padao na širem području Beograda, Sremske Mitrovice, Loznice i Novog Sada, dok ledena kiša pada u Požegi, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Sneg, magla, mokri kolovozi, utaban sneg na trotoarima gradova - današnja je slika Pomoravlja. Sneg je dubok oko pet centimetara i ne pravi probleme. Snadevanje strujom, gasom, toplotnom energijom i vodom je uredno.
Na auto-putu Beograd-Niš, kroz ovaj deo Srbije saobraćaj je umerenog intenziteta. Kolovozne trake su očišćene, ali mokre, a na zaustavnim trakama ima utrtog snega.
Svi putni pravci su prohodni, rečeno je Tanjugu u Saobraćajnoj policiji Policijske uprave u Jagodini, koja, uz grad Jagodinu, pokriva i opštine Ćupriju, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac i deonicu auto-puta od Lapova do Pojata.
AMSS navodi da je po ovakvim vremenskim uslovima neophodno da se prilagodi brzina kretanja uslovima na putu i drži što veće odstojanje između vozila, jer je zaustavni put duži, pa je samim tim i opasnost od sletanja sa kolovoza i izazivanja lančanih sudara veća. 
Rukovodilac Zimske službe "Puteva Srbije" Zoran Stojisavljević rekao je da je stanje na putevima redovno, ali da na pojedinim putevima ima snega od jednog centimetra u nižim predelima do 10 centimetara u brdsko-planinskim predelima.

"Na putevima ka zimskim turističkim centrima i banjama putevi su sređeni i prohodni, kolovozi su uglavnom crni na putevima prvog prioriteta, a i na ostalim putevima saobraćaj se odvija normalno", rekao je Stojisavljević.
Na deonicama Brzeće–Kopaonik, Jošanička Banja, Vrnjci–Stanišinci–Grčak, Dobre Vode – Stanišinci važi zabrana za kamione sa prikolicom i šlepere, a za ostala vozila obavezna zimska oprema.
Ekipe putarskih preduzeća 24 sata intervenišu na terenu, posipaju krizne deonice, a led je moguć na sledećim putnim pravcima: Kalna – Janjski most – Crni vrh – Jabučko ravnište (Babin zub).
U "Beograd putu" kažu da su spremno dočekali prvi sneg, očišćene su sve saobraćajnice prvog prioriteta, oko 1.600 kilometara puta, a trenutno se čiste ulice u podavalskom kraju i na Kosmaju.
"Još uvek se radi, ekipe 'Beograd puta' su jutros oko tri sata krenule da čiste. Pre toga, nešto iza ponoći radili smo preventivno posipanje soli da bismo spremno dočekali sneg", rekao je Tanjugu direktor "Beograd puta" Ivan Tejić.

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije Srbije, na putničkim terminalima trenutno nema zadržavanja dužih od 15 minuta.
U danima intenzivnog saobraćaja, kada mogu biti višesatna zadržavanja na graničnim prelazima sa Hrvatskom, Batrovci i Šid, vozačima se savetuje korišćenje alternativnih graničnih prelaza poput prelaza Bačka Palanka, Sot, Ljuba, Neštin ili Bogojevo.
U narednim danima za vreme božićnih praznika očekuje se pojačan saobraćaj i na graničnim prelazima sa Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Rumunijom i Makedonijom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.