Srbija kritikuje odluku MOK-a

Izvor: Beta, 09.Dec.2014, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija kritikuje odluku MOK-a

BEOGRAD, 9. decembra 2014. (Beta) - Srbija najoštrije osudjuje odluku o prijemu nacionalnog Olimpijskog komiteta Kosova u punopravno članstvo Medjunarodnog olimpijskog komiteta, rekao je ministar u utorak spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Takvu odluku smatramo neprihvatljivom i neprincipijelnom i smatramo da je ovaj čin u suprotnosti sa Olimpijskom poveljom", navodi se u izjavi Dačića za medije.

Olimpijska povelja predvidja da podnosilac zahteva za članstvo potiče >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << iz nezavisne države priznate od strane medjunarodne zajednice u celini. Ovakvom odlukom MOK je prekšio svoju dosadašnju praksu koja je za prijem podrazumevala i članstvo u UN, dodaje se u izjavi.

"Taj čin predstavlja zloupotrebu i tendencioznu politizaciju sporta, a Medjunarodni olimpijski komitet, kao univerzalna organizacija posvećena razvoju sporta i unapredjenju razumevanja i prijateljstva, stavio se u poziciju političkog arbitra", ocenio je srpski ministar.

Prema njegovim rečima, Srbija smatra da Medjunarodni olimpijski komitet ne bi trebalo da bude forum u kojem će se donositi kontroverzne političke odluke oko kojih postoje značajna neslaganja u medjunarodnim okvirima, već bi trebalo da doprinosi jedinstvu i razumevanju, a ne stvaranju novih podela.

Medjunarodni olimpijski komitet u utorak je odobrio punopravno članstvo Kosova na zasedanju u Monaku, posle uslovnog članstva datog krajem oktobra.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.