Srbija i Kuvajt, pola veka prijateljstva

Izvor: RTS, 25.Feb.2014, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Kuvajt, pola veka prijateljstva

Odnosi između Srbije i Kuvajta su prijateljski i nema međusobnih otvorenih pitanja. Ambasador Kuvajta Jusuf Abdulsamad, povodom pola veka diplomatskih odnosa sa Srbijom, kaže da rukovodstva dve zemlje naročito žele da razvijaju privrednu saradnju.

Svečanim prijemom, sinoć je obeleženo pola veka od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kuvajta i Srbije.

U potrazi za investicijama, Srbija ima šansu u bogatim i razvijenim zemljama srednjeg i dalekog istoka. Posle Ujedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Arapskih Emirata, najave ulaganja stižu i iz Kraljevine Kuvajta, male arapske države, četiri puta manje od Srbije. Odnosi su prijateljski i nema međusobnih otvorenih pitanja.

"Ovo bih nazvao našom 'zlatnom godišnjicom', jer slavimo 51 godinu diplomatskih odnosa. Naša rukovodstva žele da razvijaju naročito ekonomske odnose", kaže Jusuf Abdulsamad, ambasador Kuvajta u Srbiji.

Kredit od 25 miliona evra odobren Srbiji tek je početak, prva investicija, napominje ambasador Kuvajta i obećava da će raditi na tome da ih bude još.

Proteklih više od pola veka diplomatskih odnosa između Srbije i Kuvajta, pete najbogatije zemlje Persijskog zaliva, obeležili su dobra politička i naročito privredna saradnja u vojnom i građevinskom sektoru. Čak je i simbol grada, vodotoranj, delo srpskih graditelja.

Kuvajt, u prevodu tvrđava na moru, već na prvi pogled odaje utisak bogate, visoko razvijene zemlje.

Smeštena na vrhu Persijskog zaliva, ustavna monarhija kojom dva i po veka vlada porodica El Sabah, raspolaže desetinom celokupnih svetskih rezervi nafte i ima bruto domaći proizvod od 165 milijardi dolara. Domaći bruto dohodak po stanovniku Kuvajta 66.000 dolara. 

U Kuvajtu živi oko 250 srpskih državljana, uglavnom lekara, inženjera, građevinara, arhitekata. Ono što svakako nije uobičajeno jeste da su čak trojica ljudi iz naše zemlje na čelu nacionalne selekcije Kuvajta u fudbalu, streljaštvu i hokeju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.