Srbi zabrinuti zbog povlačenja Kfora iz Štrpca

Izvor: S media, 03.Apr.2010, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi zabrinuti zbog povlačenja Kfora iz Štrpca

Predsednik Opštine Štrpce Zvonko Mihajlović izrazio je zabrinutost jer se Kfor danas povlači iz te većinski srpske opštine na jugu Kosova o kojoj će sada brinuti Policija Kosova.

Mihajlović je za agenciju Beta kazao da će Kfor povremeno patrolirati opštinom, ali da to nije dovoljno jer je situacija daleko od normalne.

Prema njegovim rečima, odluka o povlačenju Kfora je farsa kojom se želi prikazati da na Kosovu postoji vladavina prava, da je bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na nivou i da Srbi mogu slobodno da se kreću.

"Cela priča oko prenosa ovlašćenja sa UNMIK-a na privremene organe i povlačenje Kfora iz Štpca i ukidanje punktova ima za cilj da situaciju prikaže kakva zapravo nije, da je sve pod kontrolom, da postoji vladavina zakona i prava, da Srbi mogu slobodno da se kreću, što nije istina", kazao je Mihajlović.

Mihajlović, predsednik opštine pod ingerencijom Beograda, izrazio je žaljenje što Srbi ništa ne mogu da učine po pitanju povlačenja vojnika, jer iza te odluke stoje predstavnici američkog Kfor-a.

"To nije potez u dobrom pravcu, jer je Srbima i dalje ograničena sloboda kretanja", kazao je on i podsetio da je Kfor meštanima ulivao sigurnost da ne može doći do incidenata.

Prema njegovim rečima, poljsko-ukrajinski kontigent Kfora je u rubnim podučjima opštine imao veliku ulogu, bio je faktor stabilnosti i garant da neće doći do eskalacije sukoba.

Dodao je da ulogu Kfora ne može preuzeti kosovska policija jer nije sposobna da odgovori većim izazovima.

U opštini Štrpce koja ima 16 sela živi oko 12.000 Srba i 3.500 Albanaca. Pored Opštine koja deluje u sistemu Vlade Srbije, u Štrpcu radi i opštinska uprava koja priznaje ingerencije Prištine, a na čijem je čelu Bratislav Nikiolić.



Kfor počeo povlačenje iz Štrpca


Nešto više od 150 vojnika poljsko-ukrajinskog bataljona Kfora počelo je danas dislociranje iz Štrpca u bazu “Bondstil” kod Uroševca, prenose lokalni mediji.

Punu nadležnost za bezbednost u opštini Štrpce preuzeće kosovska policija.

Vojnici iz Ukrajine I Poljske su bili smešteni u hotelu “Breza” u Štrpcu skoro punih 11 godina. Oni će nadgledati zbivanja u opštini Štrpce kroz mobilne patrole.

Ubuduće će stalno stanište poljsko-ukrajinsko bataljona biti u bazi američkih vojnika “Bondstil”.

Komandir poljsko-ukrajinskog bataljona Mihail Zabrocki rekao je da medjunarodni vojnici ostavljaju stabilnu bezbednosnu situaciju.

“Kosovska policija treba samostalno da radi na očuvanju bezbednosti, dok će Kfor biti drugi ili treći korak sigurnosti. U svakom trenutku bićemo spremni da pomognemo ljudima u opštini Štrpce”, rekao je Zabrocki.

U opštini Štrpce živi oko 12.000 Srba i oko 3.000 Albanaca.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.