Sprečeno krijumčarenje zaštićenih biljaka

Izvor: RTS, 05.Avg.2013, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečeno krijumčarenje zaštićenih biljaka

Jedna srpska državljanka pokušala da prokrijumčari u zemlju više od 400 zaštićenih vrsta biljaka. Pronađene jedinke pripadaju takozvanim "sukulentnim biljkama" koje odlikuje zadržavanje vode u listovima, stabljikama ili korenu.

Carinici su na graničnom prelazu Đala sprečili pokušaj srpske državljanke da u zemlju prokrijumčari više od 400 biljaka za koje je utvrđeno da se radi o zaštićenim vrstama, saopšteno je iz Uprave carina.

Pretežno se radilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o takozvanim "sukulentnim biljkama" koje odlikuje zadržavanje vode u listovima, stabljikama ili korenu, među kojima je najviše bilo biljaka iz porodica Haworthia, Aeonium, Crassula, Huernia.

Kako je saopšteno, iako je na pitanje carinika šta ima da prijavi za carinjenje odgovorila da osim cveća za baštu nema ništa, u trenutku kada su carinici započeli kontrolu promenila je iskaz i navela da se u putnim torbama nalazi garderoba njenog sina.

Detaljnijom kontrolom otkriveno je da se u putnim torbama ispod lične gaderobe nalaze 474 male saksije umotane u novine.

Kako je postojala mogućnost da se radi o vrstama zaštićenim CITES Konvencijom, biljke su prebačene u ZOO vrt na Paliću, gde je urađeno veštačenje koje je potvrdilo sumnje carinika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.