Spektakularan povratak otpisanog

Izvor: B92, 01.Jun.2018, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spektakularan povratak otpisanog

Madrid -- Lider socijalista Pedro Sančes, čiju političku karijeru odlikuje više uspona i padova, izabran je za novog premijera Španije.

Sančes je ušao u istoriju postavši prvi španski političar koji će zameniti jednog premijera putem glasanja o nepoverenju u parlamentu.

To bi već samo po sebi bilo značajno, ali pobeda lidera socijalista nad njegovim starim rivalom, konzervativcem Marijanom Rahojem, posebna je iz još dva razloga.

Do danas, Sančes >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije bio ni poslanik, a pre samo dve godine pretio mu je preuranjeni kraj političke karijere. Ipak, upornost mu se isplatila, a mediji govore o njegovom spektakularnom povratku.

Sančes je došao na čelo socijalista 2014. godine kao skoro potpuni neznanac, navodi BBC. Fotogenični ekonomista i bivši košarkaš pridobio je poverenje partijskih kolega obećanjem da će ujediniti podeljenu stranku i vratiti socijaliste na vlast.

Ipak, nakon toga je doživeo dva izborna poraza 2015. i 2016. godine kada je izgledalo da je Sančesova politička karijera završena.

Na kraju je bio primoran da podnese ostavku nakon što je odbio da podrži Rahojev ostanak na vlasti kako bi se izbegli novi izbori.

Ipak, 2017. godine ponovo dolazi na čelo socijalista, da bi danas ovaj umereni, ali ambiciozni Madriđanin postao novi premijer Španije uprkos činjenici da njegova partija ima manje od četvrtinu poslanika u Kongresu.

Sančes je rođen u Madridu 1972. godine, a Socijalitičkoj partiji priključio se 1993. Nakon studija ekonomskih i poslovnih nauka na madridskom Komplutense univerzitetu, doktorirao je na Slobodnom univerzitetu u Briselu, a radio je i u Evropskom parlamentu.

Godine 1999. bio je šef kabineta visokog predstavnika UN za Bosnu tokom sukoba na Kosovu, piše "Gardijan".

Bio je angažovan i kao konsultant za strane kompanije, ekonomski savetnik u svojoj stranci a pet godina je bio i u gradskom veću Madrida.

Govori španski, engleski i francuski.

Oženjen je i ima dve ćerke.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.